MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 24 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2014 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bassista Napisano 24 Grudzień 2014 Share Napisano 24 Grudzień 2014 Kolego, nie obraź się na mnie ale nie katuj tych monet. Poczytaj na temat czyszczenia i konserwacji znalezisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 25 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2014 Oczywiście że nie mam zamiaru ich katować:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OpryskStonki Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 przecież już to zrobiłeś jakimś kwasem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 25 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2014 Kolego OpryskStonki,na jakiej podstawie sądzisz że jakimś kwasem?:-)Bo jeżeli sugerujesz się czerwonym nalotem na denarku to jesteś w błędzie-był to zlepek denarków,rozpadł się i od zlepionej strony są właśnie czerwone:-)A pozostałe moczyły się 1 dzień(może i za długo) w płynie,nie żadnym kwasie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 ;) tylko jaki płyn bo widac ze zjechane do golego musial byc bardzo inwazyjny przypuszczam ze wyzarl je bo zawieral kwas lub jakis inny czynnik ktory to zrobil tak nie wygladaja monety po oliwce bardziej to przypomina dzialanie kwasu myjki lub elektro denarki czym rozdzielales jaki srodek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioAT Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Witam!Nie ma jak magiczna oliwka dobra na wszystko . Swoją droga chciałem zapytać co ma na celu moczenie srebrnych monet w oliwce ?. Lepszy połysk czy może coś innego ?. Monety w takim stanie wychodzą również na polach intensywnie nawożonych azotanami i nie ma w tym nic dziwnego .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAJKI Napisano 25 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2014 Denarki upadły mi na płytki i od uderzenia same się rozleciały:-)Pozostałe wyszły czyściutkie jak na tyle lat w ziemi,jedynie mocno zabrudzone i w jednym miejscu mocno trzyma czarny osad.Płyn na pewno ich nie wyżarł,po prostu za długo je moczyłem i dlatego takłyszczą".Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 26 Grudzień 2014 Share Napisano 26 Grudzień 2014 wlasnie o te moczenie chodzi polysk mocny ale jak poleza to patynka sie pojawi z czasem bi tak jasne sa mniej czytelne a jesli chodzi o kolegi aluzje na temat oliwki to nie wiem o co chodzi wiadomo ze oliwka jest dobra tylko trzeba dlugo czekac na efekt warto ja stosowac do zadkich cennych okazow bo dziala wolno i nie niszczy patyny a inne tam srodki nowoczesne itp czesto udowaja patyne i przedmiot staje sie mniej czytelny no i procesy korozji na nowo zaczynaja szalec to tyle pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.