Skocz do zawartości

Książe KIJOWSKI 1017 ? A.Macedończyk ?

fella

Rekomendowane odpowiedzi

Obydwie sa srebrne,o złotej wiedziałem ale myślałem ,ze ktos widział srebrna moze wybita za Włodzimierza Monomacha 1053-1125,zlota była wybita w tysiąclecie,po chrzcie Rusi 988-989,na złotej widać ze chrzest był,co świadczy krzyz,i Włodzimierz Wielki który panował 956-1015 i raczej jego popiersie jest na monecie,ale czy była srebrna,wybita w przyszłości,????wlasnie tutaj szukam pomocy,i dziękuje za zdjecie i uwagę Koledze,co do Aleksandra to jest ze srebra jak najbardziej tylko,,,,,,fryz,,,,na głowie mnie zmyła,nie moge nigdzie znaleźć takich włosów,chodzi mi o styl w jaki ma ułożone,to były stemple,jezeli byłaby rytą dłutem co sie raczej nie zdążą,to matrycy by sie nie opłacało przerabiać raczej,dzieki i pozdrawiam.

Proponuję zrobić porządne zdjęcia i tego Macedończyka wrzucić na jakieś forum antyczne, żeby stwierdzić, czy to oryginał (w co wątpię). Potem można się doszukiwać detali. Podobnie wygląda sprawa z Włodzimierzem, na oryginał z epoki na tych zdjęciach nie wygląda.

KINGS OF MACEDON. Alexander III 'the Great' (336-323 BC). Tetradrachm. Odessos.
Znalazłem stronę z identyczną monetą. Ciężko stwierdzić czy Twoja to oryginał. Mimo wszystko sprawdź jej wymiary i wagę.
Średnica monety z załączonego przeze mnie zdjęcia to: 32mm, a waga: 16,61g.

Link z monetą:

http://www.sixbid.com/browse.html?auction=1468&category=30723&lot=1325738

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie