junkers323 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Napisano 16 Grudzień 2014 Witamczy to broszka i czy da się to mniej więcej wydatować.długość z ogonkiem" 50 mm (5cm)chyba było posrebrzane , materiał brąz lub mosiądz .
junkers323 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Napisano 16 Grudzień 2014 Witamczy to broszka i czy da się to mniej więcej wydatować.długość z ogonkiem" 50 mm (5cm)chyba było posrebrzane , materiał brąz lub mosiądz .
drag47 Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Prawdopodobnie fragment zapinki oczkowatej. Czy znalezisko pochodzi z północnej części kraju? Datowanie B1-B2. Jako, że nie mam całkowitej pewności, proszę kogoś rozgarniętego w temacie o potwierdzenie bądź zaprzeczenie. A swoją drogą to niezły wysyp tych roszek" ostatnio...
junkers323 Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Napisano 16 Grudzień 2014 Z centralnej polski, okolice na zachód od Radomia
Weles Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Nabijka,okucie lub część jakiegoś zapięcia-nie fibula..
drag47 Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Nie upieram się, ale... motyw zdobienia bardzo przypomina zapinki oczkowate. Czerwonym wektorem zaznaczyłem miejsce, które wygląda jak pozostałość po odłamanej pochewce.I tutaj pytanie do autora wątku. Czy tam faktycznie jest coś co by wskazywało, że w tym miejscu pierwotnie znajdowała się pochewka? Jeśli tak to byłby argument za tym, że to jednak zapinka. Zielonym wektorem zaznaczyłem dwa miejsca, które nie do końca pasują do zapinki. Chodzi mi o te wystające elementy... Poszukam, może coś uda mi się dopasować.
drag47 Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 Czyli raczej nie fibula. Może faktycznie część jakiegoś zapięcia np. od księgi?
Weles Napisano 16 Grudzień 2014 Napisano 16 Grudzień 2014 drag47 mocnym" fachmanem w temacie nie jestem,ale..-tylko zdobienie trochę podobne..-lecz 'całokształt' przedmiotu nie podobny do 'oczkowatych'..-nie ten kształt,profil tudzież ułożenie nóżki..
Pytanie
junkers323
Witam
czy to broszka i czy da się to mniej więcej wydatować.
długość z ogonkiem" 50 mm (5cm)chyba było posrebrzane , materiał brąz lub mosiądz .
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.