Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 Pierwsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PapaMajk Napisano 9 Grudzień 2014 Share Napisano 9 Grudzień 2014 Boratynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 Druga strona nieczytelna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 Druga. Chyba moneta. Strasznie cienka....pierwsze wrażenie to aluminium ale pewien nie jestem więc wolę zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PapaMajk Napisano 9 Grudzień 2014 Share Napisano 9 Grudzień 2014 Wyglada na Brakteat ale nie mam pojecia jaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 No i na koniec takie coś. Właściwie to zlepek około dziesięciu sztuk....no właśnie czego? Widoczny otwór u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 No i druga strona. Może tego nie widać ale otwór jest również z tej strony więc musiały być na coś nawleczone. Może to jakieś liczmany? Średnica 15mm materiał miedź albo bardzo słabe srebro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 9 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2014 Dzięki PapaMajk rzadko znajduję coś Polskiego jeśli chodzi o monety więc można nie wiedzieć:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 10 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2014 Może jeszcze ta ostatnia widok z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 10 Grudzień 2014 Share Napisano 10 Grudzień 2014 To ze zlepka przypomina ozdoby od cygańskiej spódnicy/chustypozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 10 Grudzień 2014 Share Napisano 10 Grudzień 2014 Srebro przypomina brakteat. W jakim rejonie moneta znaleziona (ogólnie, np. województwo)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 10 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2014 Województwo dolnośląskie, powiat wołowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 10 Grudzień 2014 Share Napisano 10 Grudzień 2014 No to z dużym prawdopodobieństwem brakteat śląski z XIII wieku, ale jaki? Co artysta na myśli miał?Mój typ to poz.885, ewentualnie 729. Proponuję cierpliwie poprzeglądaćhttp://sredniowiecze.wcn.pl/coins?q=brakteat+%C5%9Bl%C4%85sk&book=wszystkie&page=17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 10 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2014 Dziękuję za poświęcony czas sigis. Po cierpliwym przeglądaniu na początek obstaję za pozycją 770 jednak jeszcze trochę przede mną:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2014 Znalazłem jeszcze takie cudo. Ciężko jednak o inne zdjęcie bo ponoć znany tylko w jednym egzemplarzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 11 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2014 Z tym zlepkiem pomysł Gniewkosa wydaje się rozsądny. Przeglądałem różne alfabety ale takich szlaczków nie znalazłem. Porównując pierwsze zdjęcie zlepka z drugim widać że te szlaczki są identyczne tylko na pierwszym zdjęciu wypukłe a na drugim wtłoczone. Pewnie reszta będzie identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunek72 Napisano 13 Grudzień 2014 Share Napisano 13 Grudzień 2014 Podaj średnicę i wagę tych brakteatów - wcześniejszego i tego z Twojego przedostatniego posta ( i jak da radę lepsze fotki obu ) Na pierwszym widać karbowane obrzeże, a to dla śląska raczej rzadki wariant...najprędzej to Pomorze, choć bardziej obstawiałbym coś z terenów dzisiejszych Niemiec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 13 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2014 Głupio trochę wyszło ale postanowiłem mu się znowu uważnie przyjrzeć i oto co zauważyłem.....to samo zdjęcie co wcześniej jednak obrócone o 180 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 13 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2014 http://wcn.pl/archive?q=brakteat+orze%C5%82Najbliżej 55/151 i 55/153 tylko te promienie na rancie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunek72 Napisano 13 Grudzień 2014 Share Napisano 13 Grudzień 2014 Jeśli to orzeł to z karbowanym rantem to Niemcy.Jeśli gryf ( ciężko ze zdjęcia - nie ma to jak obracać monetę w rękach i oglądać pod różnymi kątami oświetlenia) to Pomorze-Sambor (?) Monetka wybita z jako któraś tam w kolejności od stempla, i szczegóły się pozacierały )A lepsza fotka drugiej monetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 14 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2014 Lepszego zdjęcia drugiej monetki nie dodam bo to chyba jedyne jakie istnieje. Znalezione tutaj http://www.cieszyn.pl/?p=categoriesShow&iCategory=2372. Wagę i średnicę tej wcześniejszej jestem w stanie dodać dopiero w poniedziałek z racji mojego wyjazdu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.