dyr.Dymalla Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2014 Wielkość 5,5 cm., materiał mosiądz posrebrzany i pozłacany. Tak to wyglądało kiedy ostatni właściciel chował je przed Rosjanami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyr.Dymalla Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2014 To coś co wygląda na bączek od czapki, było przylutowane na gwiazdę. Sam to oderwałem bo zaintrygowała mnie sama gwiazda. Obydwa przedmioty wykonane metodą tłoczenia w mosiężnej blasze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyr.Dymalla Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2014 Sama gwiazda.Wielkość 2,5 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyr.Dymalla Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2014 Tył orderu, wygląda na złocony. Uprzedzam stwierdzenia, że jest to wymysł współczesnych handlarzy. Został własnoręcznie podniesiony z ziemi razem z paroma innymi pruskimi odznaczeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 1 Grudzień 2014 Share Napisano 1 Grudzień 2014 ta gwiazda ma związek z orderem czarnrgo orła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary_Dziad Napisano 4 Grudzień 2014 Share Napisano 4 Grudzień 2014 Krzyż wygląda na resztki jakiegoś odznaczenia cywilnego. Gwiazda to typowa blaszka lutowana na wszelkiej maści pamiątkowych odznakach i odznaczeniach dawanych głownie rezerwistom pruskich pułków gwardyjskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyr.Dymalla Napisano 4 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2014 Dzięki za próbę identyfikacji stary dziadu". Potwierdziłeś w zasadzie moje podejrzenia, ciekawi mnie jeszcze czy to coś co określiłem jako bączek z czapki, rzeczywiście może nim być?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary_Dziad Napisano 5 Grudzień 2014 Share Napisano 5 Grudzień 2014 Witaj,cieszę się, że pomogłem. Nie, zdecydowanie nie jest to bączek z czapki. Grawer poskładał rożne elementy, które miał pod ręką, tworząc cepeliowskie" dzieło na potrzeby jakiegoś egionalnego", cywilnego odznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 5 Grudzień 2014 Share Napisano 5 Grudzień 2014 Zielony krzyż wygląda na Order św. Łazarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 5 Grudzień 2014 Share Napisano 5 Grudzień 2014 v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 5 Grudzień 2014 Share Napisano 5 Grudzień 2014 v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyr.Dymalla Napisano 5 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2014 OK. myślę, że masz rację stary dziadu", bo wraz z tym odznaczeniem był też schowany jakiś typowo myśliwski medal. Było też krzyż za wojnę 1866 ale to już inna para kaloszy.Mogło to być skomponowane na potrzeby nagrody za ,powiedzmy, osiągnięcia strzeleckie. W każdym razie dziękuję za potwierdzenie mojej teorii. grba"- to rzeczywiście przypomina trochę ten order, dziękuję za trop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 6 Grudzień 2014 Share Napisano 6 Grudzień 2014 Być może ten order z zieloną emalią nie jest aż tak stary na jaki wygląda. Ten wzór krzyża wytwarzany jest na zamówienie do dzisiejszych czasów(Chyba że firma która teraz się tym zajmuje, bazuje się na starym wzorze).Nakładki do orderu mogą być różne. Zależy od klienta co sobie zażyczy: strzeleckie, myśliwskie, sportowe...Link:http://www.henecka.de/kataloge/schuetzenkatalog2014_2/#p=9P.s Na drugim zdjęciu jakie zamieściłeś, pod gwiazdą suuma" jest niby taki bączek, sądzę, że może to być nakładka do jakiegoś orderu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary_Dziad Napisano 8 Grudzień 2014 Share Napisano 8 Grudzień 2014 Jednak użycie elementów charakterystycznych dla przełomów XIX i XX wieku, pozwala na szacowanie tego odznaczenia właśnie na ten okres. Tak jak pisałem jest to składak, na zamówienie. Z Orderem Św.Łazarza nie ma nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.