nabuh Napisano 29 Listopad 2014 Autor Napisano 29 Listopad 2014 Złoty krzyżyk, wynalazłem że tzw. jerozolimski.
nabuh Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Napisano 3 Grudzień 2014 Widać, że jest mało starannie wykonany i do tego jest troszkę sfatygowany, przytarty. Jak wspomniałem, został znaleziony w latach 50-tych, więc około 10 lat po wojnie. Po znalezieniu nie był i nie jest noszony do teraz (zalega spokojnie jako ciekawostka), więc już zniszczeniu nie ulegał. Gdyby więc był produkcją z lat 40-tych to nie przypuszczam, żeby tak się styrał przez lat 10.
nabuh Napisano 2 Grudzień 2014 Autor Napisano 2 Grudzień 2014 Więc pierwotnie był to Medal Pielgrzyma, czyli oficjalna pamiątka z Jerozolimy, nadawana przez papieża itd. Spotkałem jednak nie tak dawno u znajomego bardzo podobną rzecz (nie wdawałem się w szczegóły), którą przywiózł współcześnie z tamtych stron. Przypuszczalnie więc stało się to popularną dziś pamiątką stamtąd. Mój egzemplarz został przypadkowo znaleziony w latach 50-tych, nie znam jego wcześniejszej historii.
nabuh Napisano 29 Listopad 2014 Autor Napisano 29 Listopad 2014 Złoty krzyżyk, wynalazłem że tzw. jerozolimski.
nabuh Napisano 29 Listopad 2014 Autor Napisano 29 Listopad 2014 Trudniej jednak o cokolwiek bliżej na temat tej przywieszki. Jeśli mógłby ktoś oświecić, to poproszę.
MarekDys Napisano 29 Listopad 2014 Napisano 29 Listopad 2014 Tzw. Krzyz pielgrzyna , a jak bys się nudzil to wujek Google prawde Ci powie zapewne.
mynielwy Napisano 2 Grudzień 2014 Napisano 2 Grudzień 2014 Myślę, że pochodzi z okresu II wojny św. Próba 7 K(arat) to w zaokrągleniu 300 Au. Prawdopodobnie trafił do Polski wraz z powracającym żołnierzem Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.
nabuh Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 Jak na medal to jest to moim zdaniem za małe, pasuje raczej na przywieszkę do łańcuszka.
nabuh Napisano 29 Listopad 2014 Autor Napisano 29 Listopad 2014 Właśnie trochę grzebałem, ale chciałem cos o konkretnie tym egzemplarzu.
MarekDys Napisano 30 Listopad 2014 Napisano 30 Listopad 2014 Chcialbyl kolege przeprosić, to nie jest taen jak napisałem krzyz / medal pielgrzyma, zloty srebrny czy brązowy tak samo wyglądaj : Palestyna Krzyż jerozolimski - Medal Pielgrzyma ZŁOTO Signum Sacri Intineris HierosolymitaniMedal Pielgrzyma ustawiony przez papieża Leona XIII w 1901 r., którym honorowani byli pielgrzymi do Ziemi Świętej. Medal posiada 3 klasy (brąz, srebro i złoto). Nadawany był w imieniu papieża przez przełożonego prowincji franciszkańskiej w Ziemi Świętej. Klasa odznaczenia uzależniona była głównie od hojności udekorowanego (związane było to ze złożeniem ofiary). Do Polski krzyże jerozolimskie dotarły wraz z powrotem z emigracji żołnierzy II Korpusu gen. Andersa, których szlak bojowy prowadził przez Bliski Wschód. Krzyże I klasy (złote) należały zazwyczaj do kadry i wyższych oficerów korpusu.To opis tego z mojej fotki ( mam taki srebrny ) może Cie jakos naprowadzi w poszukiwaniach .
kretoperz Napisano 11 Czerwiec 2016 Napisano 11 Czerwiec 2016 Krzyżyk jerozolimski z uszkiem do przypięcia do munduru (19x19 mm). Noszone przez Samodzielną Brygadę Strzelców Karpackich od 1942r.Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie 1939-1947", B. Wojciechowski, Z. Sawicki. str. 205
Pytanie
nabuh
Złoty krzyżyk, wynalazłem że tzw. jerozolimski.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.