Skocz do zawartości
  • 0

Krzyżyk Jerusalem.

nabuh

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widać, że jest mało starannie wykonany i do tego jest troszkę sfatygowany, przytarty. Jak wspomniałem, został znaleziony w latach 50-tych, więc około 10 lat po wojnie. Po znalezieniu nie był i nie jest noszony do teraz (zalega spokojnie jako ciekawostka), więc już zniszczeniu nie ulegał. Gdyby więc był produkcją z lat 40-tych to nie przypuszczam, żeby tak się styrał przez lat 10.
Napisano
Więc pierwotnie był to Medal Pielgrzyma, czyli oficjalna pamiątka z Jerozolimy, nadawana przez papieża itd. Spotkałem jednak nie tak dawno u znajomego bardzo podobną rzecz (nie wdawałem się w szczegóły), którą przywiózł współcześnie z tamtych stron. Przypuszczalnie więc stało się to popularną dziś pamiątką stamtąd. Mój egzemplarz został przypadkowo znaleziony w latach 50-tych, nie znam jego wcześniejszej historii.
Napisano
Myślę, że pochodzi z okresu II wojny św.
Próba 7 K(arat) to w zaokrągleniu 300 Au. Prawdopodobnie trafił do Polski wraz z powracającym żołnierzem Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.
Napisano

Chcialbyl kolege przeprosić, to nie jest taen jak napisałem krzyz / medal pielgrzyma, zloty srebrny czy brązowy tak samo wyglądaj :

Palestyna Krzyż jerozolimski - Medal Pielgrzyma ZŁOTO

Signum Sacri Intineris Hierosolymitani

Medal Pielgrzyma ustawiony przez papieża Leona XIII w 1901 r., którym honorowani byli pielgrzymi do Ziemi Świętej. Medal posiada 3 klasy (brąz, srebro i złoto). Nadawany był w imieniu papieża przez przełożonego prowincji franciszkańskiej w Ziemi Świętej. Klasa odznaczenia uzależniona była głównie od hojności udekorowanego (związane było to ze złożeniem ofiary).

Do Polski krzyże jerozolimskie dotarły wraz z powrotem z emigracji żołnierzy II Korpusu gen. Andersa, których szlak bojowy prowadził przez Bliski Wschód. Krzyże I klasy (złote) należały zazwyczaj do kadry i wyższych oficerów korpusu.

To opis tego z mojej fotki ( mam taki srebrny ) może Cie jakos naprowadzi w poszukiwaniach .

Napisano
Krzyżyk jerozolimski z uszkiem do przypięcia do munduru (19x19 mm). Noszone przez Samodzielną Brygadę Strzelców Karpackich od 1942r.

Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie 1939-1947", B. Wojciechowski, Z. Sawicki. str. 205

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie