chris82 Napisano 13 Listopad 2014 Autor Share Napisano 13 Listopad 2014 Witam,chciałby dowiedzieć się w jaki sposób odświeżyć szablę z tematu:http://odkrywca.pl/szabla-palasz-marynarka-wojenna,736913.html#736913Prosiłbym o podanie najprostszych sposobów gdyż nie mam wiedzy na ten temat.Elektroliza często proponowana na forum to dla mnie czarna magia;) Dziękuję za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Listopad 2014 Share Napisano 13 Listopad 2014 Umyć czymś do konserwacji broni i szmatką przetrzeć. Balistol, Brunox lub coś podobnego.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris82 Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 Cyrograf,kupiłem balistol czyszczę i niewiele to daje. Zdjęcie to stan przed czyszczeniem. Są jakieś inne sposoby na pozbycie się nalotu na rękojeści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris82 Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 http://www.youtube.com/watch?v=_pj73_SOZvMIdeałem było by go doprowadzić do takiego stanu ja na filmie, ale czy to możliwe?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:22 19-11-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Możliwe, ale w twoim przypadku prawdopodobnie przez polerowanie, a zatem też niszczenie przedmiotu. Ten przeszedł swoje i raczej trzeba się z tym pogodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris82 Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 No nic będę czyścił i polerował aż mi ręka odpadnie :) Tak z czystej ciekawości rękojeść jest z brązu czy innego metalu?Popsikałem jeszcze balistolem. Odczekam jakiś czas i ponowię próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Coś mi się wydaje, że to nie jest zbyt dobry preparat do rękojeści a raczej do głowni.Rękojeść jest z mosiądzu i tworzywa sztucznego. Skoro już chcesz, żeby się pięknie świeciła rękojeść, to zetrzyj ziemniaki na tarce, dodaj do nich trochę soku z cytryny, odsącz na sitku i obłóż mosiądz. Jak wyschnie, to umyj ciepłą wodą. To stary sprawdzony babciny sposób. Można ewentualnie jeszcze papką bolońska - przynajmniej zastosujesz metody, które były wykorzystywane w epoce, ale szabla straci charakter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.