chris82 Napisano 13 Listopad 2014 Autor Napisano 13 Listopad 2014 Witam,chciałby dowiedzieć się w jaki sposób odświeżyć szablę z tematu:http://odkrywca.pl/szabla-palasz-marynarka-wojenna,736913.html#736913Prosiłbym o podanie najprostszych sposobów gdyż nie mam wiedzy na ten temat.Elektroliza często proponowana na forum to dla mnie czarna magia;) Dziękuję za pomoc:)
Cyrograf15 Napisano 13 Listopad 2014 Napisano 13 Listopad 2014 Umyć czymś do konserwacji broni i szmatką przetrzeć. Balistol, Brunox lub coś podobnego.Wojtek
chris82 Napisano 19 Listopad 2014 Autor Napisano 19 Listopad 2014 Cyrograf,kupiłem balistol czyszczę i niewiele to daje. Zdjęcie to stan przed czyszczeniem. Są jakieś inne sposoby na pozbycie się nalotu na rękojeści?
chris82 Napisano 19 Listopad 2014 Autor Napisano 19 Listopad 2014 http://www.youtube.com/watch?v=_pj73_SOZvMIdeałem było by go doprowadzić do takiego stanu ja na filmie, ale czy to możliwe?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:22 19-11-2014
viator01 Napisano 19 Listopad 2014 Napisano 19 Listopad 2014 Możliwe, ale w twoim przypadku prawdopodobnie przez polerowanie, a zatem też niszczenie przedmiotu. Ten przeszedł swoje i raczej trzeba się z tym pogodzić.
chris82 Napisano 19 Listopad 2014 Autor Napisano 19 Listopad 2014 No nic będę czyścił i polerował aż mi ręka odpadnie :) Tak z czystej ciekawości rękojeść jest z brązu czy innego metalu?Popsikałem jeszcze balistolem. Odczekam jakiś czas i ponowię próbę.
viator01 Napisano 19 Listopad 2014 Napisano 19 Listopad 2014 Coś mi się wydaje, że to nie jest zbyt dobry preparat do rękojeści a raczej do głowni.Rękojeść jest z mosiądzu i tworzywa sztucznego. Skoro już chcesz, żeby się pięknie świeciła rękojeść, to zetrzyj ziemniaki na tarce, dodaj do nich trochę soku z cytryny, odsącz na sitku i obłóż mosiądz. Jak wyschnie, to umyj ciepłą wodą. To stary sprawdzony babciny sposób. Można ewentualnie jeszcze papką bolońska - przynajmniej zastosujesz metody, które były wykorzystywane w epoce, ale szabla straci charakter.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.