Skocz do zawartości

Panzerbeobachtungswagen III - Stąporków 17.01.1945

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwracam się z prośbą o ustalenie (tylko czy jest to możliwe?) do jakiej jednostki należał porzucony 17.01.1945r. w mojej miejscowości wóz obserwacyjny artylerii Panzerbeobachtungswagen III. Przez Stąporków wycofywały się z kierunku Kielc pododdziały m.in. 88 i 291 DP.
Wiem ,że pododdziały tych dywizji podjęły w miasteczku obronę (po walkach pozostało porzuconych 12-15 niemieckich wozów bojowych i 2-3 radzieckie).
Do jakiej jednostki mógł należeć pojazd uwidoczniony na fotce? Czy w styczniu 1945r. w którejś z walczących na tym terenie dywizji były pojazdy tego typu? Uzywane były jako pojazdy obserwacyjne artylerii - tylko czy w dywizjach pancernyc ,czy także w d. piechoty? Proszę o jakiekolwiek wiadomości na ten temat. Dodam ,że kilkaset metrów od miejsca w którym stał ten pojazd ,znalazłem puszkę po masce z podpisem żołnierza z kompanii sztabowej 506 Pułku Grenadierów 291 Dywizji Piechoty. Może więc pojazd należał np. do pułku artylerii z 291 DP?

pzdr

bjar_1

• 1 month later...
Napisano

Ponawiam pytanie - w jakich jednostkach używano pojazdów obserwacyjnych artylerii typu Panzerbeobachtungswagen III? Czy były to pułki artylerii w dywizjach pancernych ,czy jakieś inne?
Czy na wyposażeniu jakiejś jednostki z XXIV KPanc. który wycofywał się w połowie stycznia 1945 r. z Kielc w kierunku na Końskie znajdowały się pojazdy tego typu? A może były w wycofującym się na północ z Kielc XXXXII KPanc.?
Proszę o informacje.

pzdr

bjar_1

Napisano

I pytania o tej samej treści dotyczące Mardera III Ausf M porzuconego w tym samym dniu w Stąporkowie.
Czy w XXIV lub XXXXII KPanc. były pojazdy tego typu? Które z dywizji pancernych lub grenadierów pancernych (bo chyba te trzeba brać pod uwagę) miały w styczniu 1945 roku na wyposażeniu Mardery III Ausf M? Dodam ,że mam klin od zamka do 7,5 cm PaK 40 który był zamontowany na tym pojeździe...

Napisano
Ustalić skąd pochodziły te pojazdy będzie ciężko. Teoretycznie przez ten rejon cofały się głównie 72. DP i 291. DP, ale jak wiadomo oddziały mieszały się.

Interesują nas czołgi dowodzenia PzBfWg III i czołgi obserwatorów artylerii PzBeWg III.
PzBfWg III - przydzielane do kompanii sztabowych batalionów pancernych w liczbie 3. Zatem w 2 batalionach pułku pancernego było ich 6. Dodatkowo kolejne w kierownictwie pułku. Czasem taki czołg" miał też sam dowódca dywizji.
PzBeWg III - teoretycznie były na stanach pancernych pułków artylerii w dywizjach pancernych oraz w wybranych dywizjach grenadierów pancernych. W pancernym pułku artylerii dywizjon dział samobieżnych miał mieć 6 PzBeWg III, po 2 na batarię. Czyli 6 takich czołgów było w pułku, bo reszta dywizjonów była klasyczna.
Faktycznie bywało różnie, a pojedyncze PzBeWg III znajdowały się czasem w różnorodnych jednostkach. Dlatego ustalenie skąd ten czołg pochodził jest mocno kłopotliwe. Jeśli faktycznie z dywizji pancernej, to oczywiście z 16. lub 17. Niemniej możliwe, iż kilka wozów mogło trafić gdzie indziej (np. do Luftwaffe czy samodzielnych dywizjonów art. uzbrojonych w działa samobieżne).

Marder III mógł pochodzić z dywizji piechoty, choć i dywizji pancernej czy grenadierów pancernych. Może 72. DP?
Napisano
Dzięki Duncam - liczyłem na Twoją odpowiedź :)
Właśnie myślałem o tym Pz.Bef.Wag.III ,że mógł pochodzić z 16 lub 17 DPanc. ,ale nie wiem czy zboczyły one z trasy odwrotu Kielce-Końskie kilkanaście kilometrów na północ do Stąporkowa.
Kiedyś w wątku o Ruskim Brodzie rozpracowałeś fajnie gdzie były Hetzery" w styczniu '45 r. ,mógłbyś sprawdzić ,czy w tym czasie w 72,88,291 czy 342 DP były Mardery" Ausf M?

pozdrawiam!

bjar_1
Napisano

Nie ma sprawy - jak będziesz miał czas to popatrz. Nie to żebym Cię poganiał... :)

Ostatnia fotka z 1945 r. ze Stąporkowa - Madrer III stoi frontem do drogi ,po lewej stronie zdjęcia.
Pewien dziadek ma jeszcze jedną fotkę stąd ze zniszczonym czołgiem" - jest to inny pojazd niż ten Marder i tamten Pz.Beob.Wg.III. Narazie jednak nie uzyskałem do niej dostępu...

pozdrawiam!

bjar_1

• 4 months later...
Napisano
Duncam - coś nowego w temacie tego Pz.Beob.Wag.III? Może dowiedziałeś się czegoś nowego na temat jego domniemanego pochodzenia?

pzdr

bjar_1
  • 5 months later...
Napisano
Gdybamy i gdybamy...

Myślę Bjar, że oba pojazdy były z XXIV KPanc i najpewniej porzuciła je 17 DPanc.

Mam wykazy sprzętu obu tych dywizji na 12 XII 1944. XXIV KPanc miał prawdziwą masę pojazdów pomocniczych na podwoziach Pz III. Łącznie ponad 20, zarówno wozów amunicyjnych jak i czołgów dowodzenia i obserwatorów artylerii. Pz.Bef.Wag III występuje w obu - 16 DPanc miała ich bodaj 8, 17 DPanc 4 (wybacz to odaj", ale mam mały bałagan w notatkach).

Mardery też są. Jednak tylko w 17 DPanc. Łącznie 9 wozów. Były też chyba w XXXXII KA, ale tam w batalionach ppanc dominowały raczej Stugi (tu jak na razie mam tylko materiał do porównania z 9 Armii - tam dywizje piechoty w XII 1944 nie miały już marderów, ale właśnie StuGi).

PS. Czy wiesz Bjar, że obie dywizje pancerne XXIV KPanc były ienormalne"? Tj miały tylko po jednym pułku gren panc, ale za to trzybatalionowym. No i 16 była silna, 17 natomiast bardzo słaba.
Napisano
Gybałem że pojazd należał do 16 DPanc i może tak jest. Można chyba dopisać do szlaku odwrotu 16 i 17 DPanc i 20 DGrenPanc spod Kielc na Końskie epizod z odbiciem jakiejś grupy na Stąporków. W 1945 r. było tutaj zniszczonych 13-15 niemieckich pojazdów pancernych w tym Tiger" ,pewnie z 424 sHPzAbt ,Marder był pewnie z 17 DPanc.
Mówiąc o sile 16 i 17 Dpanc ,może masz jakieś info na temat posiadanych w niej wozów bojowych z podziałem na typy?

pzdr

bjar_1

P.S.Dzięki za pamięć i odświeżenie tego ciekawego tematu!
Napisano
Tiger? jakie masz dowody Bjar, że jakiś Tygrys dotarł do Stąporkowa?

Co do stanów dywizji. Właściwie tylko 16 DPanc była dywizją pancerną, natomiast 17 to coś pomiedzy dywizją pancerną a grenadierów pancernych.
17 nie miała swego 39 pułku pancernego, po tym, jak pod koniec listopada wycofano go wraz z I batalionem na uzupełnienie. W jego miejsce powstało dywizyjne zgrupowanie pancerne na bazie II batalionu.
Skład na 12 XII 1944:
4 kompania - 14 Pz IV
5 kompania - 15 Pz IV
6 kompania - 15 Pz IV
7 kompania - 15 Pz IV

Do stycznia 1945 I bat nie wrócił do dywizji.
Słaby był także bat ppanc - miał zaledwie 9 marderów i nie miał innych dział pancernych! Natomiast bardzo silny był 27 pułk art panc - Hummele i Wespe nawet ponad stany.

Natomiast 16 DPanc odwrotnie - miała silny batalion Panther, natomiast Pz IV jak na lekarstwo.
Pz IV - 14 sztuk w zbiorczej kompanii
Pz V - 58 sztuk plus jedna w remoncie, cztery silne kompanie czołgów po 12 sztuk, reszta wozów jako dowodzenia/sztab 2 pułku pancernego.
Do tego silny bat ppanc - 23 Stugi (trzy kompanie, kolejno 8, 7 i 7 wozów) plus jeden w remoncie, no i 8 czołgów Pz III (wozy dowodzenia itp, w tym jeden w bat ppanc).
Pułk art panc - 7 Hummel, 2 Hummele amunicyjne, 13 Wespe, 2 Wespe amunicyjne, 8 wspomnianych Pz III i chyba jeden Bison.

Transportery opancerzone w II bat 64 pułku gren panc. Razem 93 wozy. Dalszych 42 w batalionie rozpoznawczym. Dywizja miała też 4 sdkfz 232 i 5 sdkfz 222.
Napisano
Duncam - co do Tygrysa" - wiem z opowieści ludzi o porzuconym czołgu ,większym od innych ,pozatym i przedewszystkim była tutaj do połowy lat 90-tych wkopana lufa od T" Ausf H1 --->

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=105389#105403

tak więc informacje się pokrywają. Koło T" stał porzucony samochód ze sprzętem saperskim (najwięcej różnych zapalników do min itp.). Spróbuje na dniach zrobić plan miasta z lokalizacją porzuconych i znieszczonych pojazdów pancernych.

pzdr

bjar_1
Napisano
Ło, a to ci histeria, znaczy historia

Ten 424 batalion to chyba rzucał czołgami po całej Polsce ;-)

Wiadomo, że wraki były i pod wsią Lisów, i w Częstochowie, a nawet w Stąporkowie. Batalion wiał i z XXIV i z XXXXVIII KPanc, to teoretycznie można te czołgi spotkać" na niezłym obszarze.
Zwłaszcza T1, bo one stanowiły wiekszość stanów tego batalionu.

Wesołych Świąt Bjar!
Napisano
Ano historia. Sam byłem zaskoczony ,gdy dowiedziałem się o tym Tygrysie".
Podobno jeden starszy człowiek z okolicy ma kolejną fotkę z czołgiem" ,muszę spróbować ją wypożyczyć.

pozdrawiam i Wesołych Świąt

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie