genero Napisano 22 Październik 2014 Autor Share Napisano 22 Październik 2014 Myślałem że to moneta węgierska.Okazuje sie że ma 2 awersy bo z dwóch stron Matka Boska z Dzieciatkiem i rok 1699 z jednej strony i 1715 z drugiej.Napis hungaria patrona ,ze srebra, bez nominału,średnica 20mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Określ precyzyjniejalbo medalik" i pozostaje w dziale IDalbo moneta - a dla tych jest osobny dział do idpoza tym nie zakładaj nowych wątków do kolejnych zdjęć !Kolejne zdjęcia wrzucaj po akceptacji/ukazaniu się wątku na zasadzie odpowiedzi w nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 22 Październik 2014 Share Napisano 22 Październik 2014 Przydałoby się zdjęcie jednej i drugiej strony po umyciu i w odpowiednim świetle. Z tego jednak co widzę i czytam, masz monetę z awersami nominału 3 krajczary / 3 kreuzer (sądząc po średnicy), w którym jeden awers pochodzi ze starszego stempla (1699), a drugi z nowszego (1715, widoczny na zdjęciu).Wstaw zdjęcia, to biegli ocenią, czy nie falsyfikat. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genero Napisano 23 Październik 2014 Autor Share Napisano 23 Październik 2014 Dzięki za radę Tyfus.Umieszczam nowe zdjecia z dwóch tron.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
genero Napisano 23 Październik 2014 Autor Share Napisano 23 Październik 2014 druga strona lepiej zachowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 23 Październik 2014 Share Napisano 23 Październik 2014 http://www.beastcoins.com/World/Hungary/E0298.jpg to zapewne nieudana próba bicia na tej monecie 3 krajczarów 1715 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 23 Październik 2014 Share Napisano 23 Październik 2014 No to już było wcześniej jasne, tylko co mincerz/fałszerz miał na myśli. Okaz ciekawy według mnie, nie spotkałem wcześniej takiego. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 23 Październik 2014 Share Napisano 23 Październik 2014 Sorry, nie przeczytałem Twojego wpisu. Np. nasze 5 gr Księstwo Warszawskie bywało bite na 48/einen thaler. Możliwe, że i tu mogło być podobnie na starszym wybito a jedna str. się nie odcisnęła.Wszystkie możliwe kombinacje, pewnie wyjaśnił by Kopijnik2 ale ostatnio coś nie bardzo go widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.