Skocz do zawartości

Medalik czy moneta fałszywka ?

genero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślałem że to moneta węgierska.Okazuje sie że ma 2 awersy bo z dwóch stron Matka Boska z Dzieciatkiem i rok 1699 z jednej strony i 1715 z drugiej.Napis hungaria patrona ,ze srebra, bez nominału,średnica 20mm.

Napisano
Określ precyzyjniej

albo medalik" i pozostaje w dziale ID
albo moneta - a dla tych jest osobny dział do id

poza tym nie zakładaj nowych wątków do kolejnych zdjęć !
Kolejne zdjęcia wrzucaj po akceptacji/ukazaniu się wątku na zasadzie odpowiedzi w nim.
Napisano
Przydałoby się zdjęcie jednej i drugiej strony po umyciu i w odpowiednim świetle.
Z tego jednak co widzę i czytam, masz monetę z awersami nominału 3 krajczary / 3 kreuzer (sądząc po średnicy), w którym jeden awers pochodzi ze starszego stempla (1699), a drugi z nowszego (1715, widoczny na zdjęciu).
Wstaw zdjęcia, to biegli ocenią, czy nie falsyfikat. ;)
Napisano
No to już było wcześniej jasne, tylko co mincerz/fałszerz miał na myśli. Okaz ciekawy według mnie, nie spotkałem wcześniej takiego. ;)
Napisano
Sorry, nie przeczytałem Twojego wpisu.
Np. nasze 5 gr Księstwo Warszawskie bywało bite na 48/einen thaler. Możliwe, że i tu mogło być podobnie na starszym wybito a jedna str. się nie odcisnęła.
Wszystkie możliwe kombinacje, pewnie wyjaśnił by Kopijnik2 ale ostatnio coś nie bardzo go widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie