zimmerit Napisano 20 Październik 2014 Autor Napisano 20 Październik 2014 Witam PanowieProszę o pomoc.Mam problem z Jablem, uszkodzony został bowiem kabel (jak na zdjęciu). Jestem kompletnym laikiem w takich kwestiach. Możecie mi powiedzieć jak to podłączyć?
gral Napisano 20 Październik 2014 Napisano 20 Październik 2014 Witam.Po prostu dwa końce kabla do dwóch końców wystających z cewki i dobrze zaizolować.
BRAT_MIH Napisano 20 Październik 2014 Napisano 20 Październik 2014 Dokładnie, jedną końcówkę drutu z cewki masz widoczną, znajdź drugi koniec i polutuj biały kabel do jednego i oplot do drugiego. Cewka to kilkanaście metrów drutu zwiniętego w jak widzę jeden zwój nad drugim. Proste :)
BRAT_MIH Napisano 20 Październik 2014 Napisano 20 Październik 2014 Z lewej strony powinien być gdzieś drugi koniec drutu.
Hebda Napisano 20 Październik 2014 Napisano 20 Październik 2014 Użyłbym 3koszulek termokurczliwychCienkie na zlutowane przewody i jedna duża na osłone zwoju tj cewki.
zimmerit Napisano 20 Październik 2014 Autor Napisano 20 Październik 2014 Złączyłem te kable tak ręcznie i co prawda słychac jakieś ,,pikanie''ale wykrywacz nadal nie reaguje na metal, jest brak ciągłego sygnału. A jakie są konsekwencje zwarcia? Może to jakoś połączyłem nie tak jak trzeba lub coś dotknąłem.
Hebda Napisano 20 Październik 2014 Napisano 20 Październik 2014 Albo starleś izolacje na miedzi i gdzieś jest zwarcie..
zimmerit Napisano 21 Październik 2014 Autor Napisano 21 Październik 2014 Dziś kable zostały zlutowane. Niestety Jabel ma strasznie słaby zasięg i wydaję inny dźwięk niż wcześniej, nadal coś jest nie tak. Wrzucam link z filmikiem jak Jabel się teraz zachowuję.https://www.youtube.com/watch?v=Y9AVkYdZyZM&feature=youtu.be
zimmerit Napisano 21 Październik 2014 Autor Napisano 21 Październik 2014 Dodam jeszcze, że po zmianie baterii na nowe jest jeszcze gorzej. Jabel wtedy nie reaguję zupełnie na metal, słychać tylko pikanie przy 6 na potencjometrze. Niestety po nim nie ma już żadnego stałego sygnału, nic się nie dzieje.
BRAT_MIH Napisano 21 Październik 2014 Napisano 21 Październik 2014 Spróbuj skrócić/wymienić przewód prowadzący do cewki, przy szarpnięciu mogłeś urwać coś w środku i słabo styka/nie styka.To jest prosta konstrukcja, 12 lat temu nawijałem drut na podstawkę doniczki do kwiatów i jakoś to działało :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.