Skocz do zawartości

Problem z Jablem

zimmerit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie

Proszę o pomoc.
Mam problem z Jablem, uszkodzony został bowiem kabel (jak na zdjęciu). Jestem kompletnym laikiem w takich kwestiach. Możecie mi powiedzieć jak to podłączyć?

Napisano
Dokładnie, jedną końcówkę drutu z cewki masz widoczną, znajdź drugi koniec i polutuj biały kabel do jednego i oplot do drugiego. Cewka to kilkanaście metrów drutu zwiniętego w jak widzę jeden zwój nad drugim. Proste :)
Napisano
Złączyłem te kable tak ręcznie i co prawda słychac jakieś ,,pikanie''ale wykrywacz nadal nie reaguje na metal, jest brak ciągłego sygnału. A jakie są konsekwencje zwarcia? Może to jakoś połączyłem nie tak jak trzeba lub coś dotknąłem.
Napisano
Dziś kable zostały zlutowane. Niestety Jabel ma strasznie słaby zasięg i wydaję inny dźwięk niż wcześniej, nadal coś jest nie tak. Wrzucam link z filmikiem jak Jabel się teraz zachowuję.
https://www.youtube.com/watch?v=Y9AVkYdZyZM&feature=youtu.be
Napisano
Dodam jeszcze, że po zmianie baterii na nowe jest jeszcze gorzej. Jabel wtedy nie reaguję zupełnie na metal, słychać tylko pikanie przy 6 na potencjometrze. Niestety po nim nie ma już żadnego stałego sygnału, nic się nie dzieje.
Napisano
Spróbuj skrócić/wymienić przewód prowadzący do cewki, przy szarpnięciu mogłeś urwać coś w środku i słabo styka/nie styka.

To jest prosta konstrukcja, 12 lat temu nawijałem drut na podstawkę doniczki do kwiatów i jakoś to działało :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie