domini Napisano 16 Październik 2014 Autor Share Napisano 16 Październik 2014 Witam,Mam problem z identyfikacją tej monetki, co prawda rzeczą jasną jest to że jest to szeląg Zygmunta III Wazy z roku 1601 ale mam problem z rozpoznaniem co to za odmiana, w sieci na taką nie natrafiłem w wybrakowanym katalogu Fortress jej nie ma, w katalogu Kopickiego który posiadam też jej nie zlokalizowałem. najbardziej podobna jest do szeląga bitego w Wschowie z literką F (normalną bądź odwróconą) ale moje wątpliwości są spowodowane tym że na stronie którą widać na zdjęciu w lewej ćwiartce posiada dodatkową kropkę nad 16 i to niby F nie do końca jak F wygląda ale to akurat może być przytarte? A jeszcze większe wątpliwości budzi we mnie napis SOLIDVS który jest przedzielony znakiem (herbem) Wschowy? A mianowicie wygląda to tak SOLIDV herb S" na żadnej ze znalezionych monet w sieci na tak podzielony napis nie trafiłem.. Może któryś z kolegów eksploratorów ma pomysł na tą monetkę, może ma dojście do jakichś katalogów w których mogła by być ona skatalogowana, jeśli jest taka opcja prosił bym o wszystkie info na jej temat o potwierdzenie czy to mennica Wschowska, jaki jest jej stopień rzadkości, myślę że to mało możliwe ale może to odmiana której jeszcze nikt nie skatalogował? Na ogół nie mam problemów z identyfikacją ale to jest zagwozdka której sam nie potrafię podołać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 16 Październik 2014 Autor Share Napisano 16 Październik 2014 SOLIDV herb S REG POLOproszę o pomoc ;)Pozdrawiam,Domini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PapaMajk Napisano 16 Październik 2014 Share Napisano 16 Październik 2014 WitamA moze to szeląg z prywatnej mennicy Stanisława Cikowskiego w Bydgoszczy. Wybijany tez był bez znaku mennicy B i data 1601.mam nadzieje ze cos pomogłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 16 Październik 2014 Autor Share Napisano 16 Październik 2014 Dzięki za zainteresowanie ale szukam szukam i nic, chyba jednak dalej opcjował bym przy Wschowie na WCN znalazłem podobną http://wcn.pl/archive/21_350 jest kropka nad 16 ale napis SOLIDVS jest w całości i V jest odwrotnie.. wciąż to nie ta sama moneta niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 18 Październik 2014 Share Napisano 18 Październik 2014 @dominiMyślę, że dobrze zidentyfikowałeś szeląga, to Wschowa z odwróconą F. W katalogu Kurpiewskiego 1587-1632 pod pozycją 180 i 181 są wymienione warianty z dzielonym napisem SOLIDV S jak na Twojej monecie, z rzadkością R4, więc identyczny stempel chyba trudno będzie znaleźć w jakimś archiwum. Kropki lub ich brak w jakimś miejscu tego typu monety nie mają znaczenia, mogą służyć co najwyżej do zidentyfikowania konkretnego stempla, nie do wyróżnienia odmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 20 Październik 2014 Autor Share Napisano 20 Październik 2014 sigis3 dziękuje za pomoc, rozwiałeś moje wątpliwości i przekazałeś mi dodatkowe info na temat tej monetki za co jestem Ci wdzięczny ;)Darz dół! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.