Skocz do zawartości

szeląg 1601

domini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z identyfikacją tej monetki, co prawda rzeczą jasną jest to że jest to szeląg Zygmunta III Wazy z roku 1601 ale mam problem z rozpoznaniem co to za odmiana, w sieci na taką nie natrafiłem w wybrakowanym katalogu Fortress jej nie ma, w katalogu Kopickiego który posiadam też jej nie zlokalizowałem.
najbardziej podobna jest do szeląga bitego w Wschowie z literką F (normalną bądź odwróconą) ale moje wątpliwości są spowodowane tym że na stronie którą widać na zdjęciu w lewej ćwiartce posiada dodatkową kropkę nad 16 i to niby F nie do końca jak F wygląda ale to akurat może być przytarte?
A jeszcze większe wątpliwości budzi we mnie napis SOLIDVS który jest przedzielony znakiem (herbem) Wschowy? A mianowicie wygląda to tak SOLIDV herb S" na żadnej ze znalezionych monet w sieci na tak podzielony napis nie trafiłem..

Może któryś z kolegów eksploratorów ma pomysł na tą monetkę, może ma dojście do jakichś katalogów w których mogła by być ona skatalogowana, jeśli jest taka opcja prosił bym o wszystkie info na jej temat o potwierdzenie czy to mennica Wschowska, jaki jest jej stopień rzadkości, myślę że to mało możliwe ale może to odmiana której jeszcze nikt nie skatalogował? Na ogół nie mam problemów z identyfikacją ale to jest zagwozdka której sam nie potrafię podołać ;)

Napisano
Witam
A moze to szeląg z prywatnej mennicy Stanisława Cikowskiego w Bydgoszczy. Wybijany tez był bez znaku mennicy B i data 1601.
mam nadzieje ze cos pomogłem. Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za zainteresowanie ale szukam szukam i nic, chyba jednak dalej opcjował bym przy Wschowie na WCN znalazłem podobną http://wcn.pl/archive/21_350
jest kropka nad 16 ale napis SOLIDVS jest w całości i V jest odwrotnie.. wciąż to nie ta sama moneta niestety.
Napisano
@domini
Myślę, że dobrze zidentyfikowałeś szeląga, to Wschowa z odwróconą F. W katalogu Kurpiewskiego 1587-1632 pod pozycją 180 i 181 są wymienione warianty z dzielonym napisem SOLIDV S jak na Twojej monecie, z rzadkością R4, więc identyczny stempel chyba trudno będzie znaleźć w jakimś archiwum. Kropki lub ich brak w jakimś miejscu tego typu monety nie mają znaczenia, mogą służyć co najwyżej do zidentyfikowania konkretnego stempla, nie do wyróżnienia odmiany.
Napisano
sigis3 dziękuje za pomoc, rozwiałeś moje wątpliwości i przekazałeś mi dodatkowe info na temat tej monetki za co jestem Ci wdzięczny ;)

Darz dół!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie