bobi10 Napisano 13 Październik 2014 Autor Napisano 13 Październik 2014 Witam Kolegów . Chcę prosić o identyfikacje monetek . Jedno jak się domyślam to siekaniec , ale może ktoś napisze coś więcej . Druga , uszkodzona , mała monetka 10mm ( czy napewno moneta ?)Pozdrawiam .
filip1601 Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Połamaniec,to najprawdopodobniej półtorakZygmunta III Wazy.
tyfus Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 nie siekaniec a bardziej ogryzek :) - chyba półtorak koronny Zygmunta III Wazy.a druga to denarek jagielloński, ale kto był emitentem ci nie powiem ze względu na stan.
bjar_1 Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Denarek może fałszywy i dlatego dziabnięty nożem?
MrV Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Pan Jerzy Chałupski na blogu Zbierajmy Monety w najnowszym wpisie zajął się właśnie tematyką fałszerstw i ich oznaczania, moneta z podobnego okresu została dziabnięta" w ten sam sposób. Odsyłam do bloga. Kolego bjar, możesz mieć rację!
bjar_1 Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Często spotykałem się z dziabanymi" lub giętymi celowo monetami, które oznaczono tak, bo rozpoznano w nich fałszywki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.