bobi10 Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Witam Kolegów . Chcę prosić o identyfikacje monetek . Jedno jak się domyślam to siekaniec , ale może ktoś napisze coś więcej . Druga , uszkodzona , mała monetka 10mm ( czy napewno moneta ?)Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobi10 Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Rewers . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Połamaniec,to najprawdopodobniej półtorakZygmunta III Wazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 nie siekaniec a bardziej ogryzek :) - chyba półtorak koronny Zygmunta III Wazy.a druga to denarek jagielloński, ale kto był emitentem ci nie powiem ze względu na stan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobi10 Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 To i tak już coś . Dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Denarek może fałszywy i dlatego dziabnięty nożem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Pan Jerzy Chałupski na blogu Zbierajmy Monety w najnowszym wpisie zajął się właśnie tematyką fałszerstw i ich oznaczania, moneta z podobnego okresu została dziabnięta" w ten sam sposób. Odsyłam do bloga. Kolego bjar, możesz mieć rację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Często spotykałem się z dziabanymi" lub giętymi celowo monetami, które oznaczono tak, bo rozpoznano w nich fałszywki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.