w_brew Napisano 3 Październik 2014 Autor Napisano 3 Październik 2014 Witam. Mam pytania dotyczace wykrywacza Minelab Excalibur 1000. W jakich latach byl produkowany. Czy 300 euro za taki dzialajacy sprzet to rozsadna cena? Czy czesto stosowano do niego kolka? Pozdrawiam
w_brew Napisano 3 Październik 2014 Autor Napisano 3 Październik 2014 Czy ten system z kolami sie sprawdza? Gdzie szukac informacji o tym wykrywaczu?
janrun Napisano 3 Październik 2014 Napisano 3 Październik 2014 Witam , niebieski excalibur jest to troche starszy model produkowany mysle od 1998 do 2007/8 , w zaleznosci gdzi byl uzywany i czy nie byl zalany , podobno starsze modele przeciekaly , dosyc dobre wykrywacze sporo ludzi je uzywa , 300 euro to nie zbyt duzo jezeli jest w dobrym stanie.Waze czy ma akumulator czy pojemnik na baterie , akumulatorek jest dosyc drogi .Po za tym co oznacza ,, system z kolami,,?
w_brew Napisano 4 Październik 2014 Autor Napisano 4 Październik 2014 Dziekuje za odpowiedz. Wykrywacz posiada konstrukcje z dwoma szerokimi kolami pozwalajacymi na wygodna (?) jazde po piasku na plazy. Dlatego cewka ustawiona jest w poprzek. Po prostu jezdzi sie tym po plazy i po zlapaniu sygnalu rusza przod-tyl i namierza (przynajmniej ja to tak odbieram po obejrzeniu tego wynalazku). Sprzedawca twierdzi, ze dzieki temu nie musial wykrywacza nosic, co bylo meczace.
janrun Napisano 4 Październik 2014 Napisano 4 Październik 2014 witam ponownie , powiem tak chyba ze byl to starszy pan i pomagalo to w podpieraniu sie , ja przechodzilem jednorazowo 4 do 6 godzin w wodzie minimum do pasa czsami pod szyje i to ja nazywam przyjemnoscia a woda to byl ocean plaze nowego jorku silny prad , nic lepszego wspaniale zachody slonca , bylo takze na czym oko zawiesic a i trafienia byly nie zle.Wracajac do tematu uwazam kolka nie sa potrzebne nawet powiedzial bym przeszkadzaja na plazy a juz napewno w wodzie gdzie polecam excalibur , jesli sie zdecydujesz i jest w dobrym stanie.
VanWorden Napisano 4 Październik 2014 Napisano 4 Październik 2014 To jakaś kompletna bzdura:) Jeśli kółka nie są demontowalne i nie odzyskasz" w ten sposób normalnego wykrywacza to daj sobie spokój z tym wynalazkiem. Excalibur 1000 to także oznaczenie cewki - 1000 to 10 cali a 800 osiem. Pierwszy ma nieco większy zasięg a drugi lepszą czułość. Pozdrawiam,VW
w_brew Napisano 5 Październik 2014 Autor Napisano 5 Październik 2014 Dziekuje za podpowiedz.Cewka ma oznaczenie BBS 1000. Wlasnie chcialem sprobowac potargowac, bo mnie ten patent z kolami odstrasza od tego wykrywacza. Kola sa demontowalne, wiec mozna odzyskac cewke i elektornike, a to mnie najbardziej interesuje. Musialbym dorobic sztyce albo dopasowac jakas przeznaczona do innnego wykrywacza i bylby wykrywacz. Chcialbym z nim chodzic po plazach. Moze dzieciaki by sie wciagnely ;) Pozdrawiam.
w_brew Napisano 5 Październik 2014 Autor Napisano 5 Październik 2014 I ostatnie pytania: Czy w takim sprzecie jest mozliwosc sprawdzenia wodoszczelnosci bez ryzyka zalania sprzetu? Na co zwrocic uwage w czasie ogladania? Ktore elementy najczesciej ulegaja uszkodzeniu?
janrun Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Witam ponownie , narazony jest przedewszystkim przewod do sluchawek , warto sie dowiedziec czy ,,gosc,,jest pierwszym wlascicielem , po za tym jezeli chodzi o zalanie osobiscie jesli jest w takim zestawie malo prawdopodobne aby ktos sciagal wszystko i wchodzil do wody ale mozliwe.Po obu stronach pod czarnymi gumami sa wieczka przez kture przechodza przewody jak wczesniej wspomnialem najbardziej narazony jest przewod od sluchawek moze byc zalamany wyciagniety zwlaszcza w tej czarnej koszulce przy samym wieczku .Wieczko posiadajace wpust na kturym jest uszczelka i ta powinna byc lekko posmarowana np.wazelina lub czyms lepszym nie powinna byc sucha. Sa takze gumki pod kazdym pokrentlem.Jako takie sprawdzenie wizualne jest ze tak powiem nie zbyt proste , moze sie okazac ze dziwnie sie zachowuje przy pracy i wowczas klopot , warto sprawdzic cewke zdjac oslone i zobaczyc czy nie ma penkniec .Jednak czasem moze byc tak ze jestes w wodzie i zmieniajac ustawienia pokretlami moze przepuszczac .Wieczka o kturych wspomnialem wczesniej mocowane sa malymi srubkami na nimbusa kluczyk jezeli jest to mozliwe abys zobaczyl czy byly odkrecane moze nie jezeli jest pierwszy wlasciciel , poowinien znac historie wykrywacza .Powodzenia
janrun Napisano 7 Październik 2014 Napisano 7 Październik 2014 Sorki za ortografie i nie mam naszych znakow
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.