Sebastian585 Posted September 27, 2014 Author Share Posted September 27, 2014 Witam wszystkich a zwłaszcza tych z kolegów którzy znają się na odznaczeniach. Znalazłem oto coś takiego jednak mimo grzebania w internecie za wiele to się nie dowiedziałem....chodzi mi tu o strony po polsku. Wiem tylko że odznaczenie i to za jakąś grubszą akcję w Finlandii. Chciałbym jednak wiedzieć czy dostawali je w tym wzorze tylko Niemcy czy może też Finowie? Dla Niemców był tylko jeden wzór czy też było ich kilka? Często u nas spotykane czy też może jakiś biały kruk? Ogólnie chodzi mi o przybliżenie okoliczności do jakich musiało dojść aby została ustanowiona. Kto? Za co? Po co? Jak komuś nie chce się pisać to może być jakiś przydatny link byle tylko po naszemu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
feld Posted September 28, 2014 Share Posted September 28, 2014 Odznaczenie nadawane dla oddziałow Finskich i Niemieckich walczacych na tym odcinku.Walka na tzw Nordfront,transport zaopatrzenia w tych cieżkich warunkach(dlatego renifer na odznace)spowodowała uchwalenie odznaki pamiątkowej dla walczących tam jednostek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian585 Posted September 28, 2014 Author Share Posted September 28, 2014 Dzięki za odpowiedź feld. Może ktoś jest w stanie dopowiedzieć coś jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.