Sebastian585 Napisano 27 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Witam wszystkich a zwłaszcza tych z kolegów którzy znają się na odznaczeniach. Znalazłem oto coś takiego jednak mimo grzebania w internecie za wiele to się nie dowiedziałem....chodzi mi tu o strony po polsku. Wiem tylko że odznaczenie i to za jakąś grubszą akcję w Finlandii. Chciałbym jednak wiedzieć czy dostawali je w tym wzorze tylko Niemcy czy może też Finowie? Dla Niemców był tylko jeden wzór czy też było ich kilka? Często u nas spotykane czy też może jakiś biały kruk? Ogólnie chodzi mi o przybliżenie okoliczności do jakich musiało dojść aby została ustanowiona. Kto? Za co? Po co? Jak komuś nie chce się pisać to może być jakiś przydatny link byle tylko po naszemu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 28 Wrzesień 2014 Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Odznaczenie nadawane dla oddziałow Finskich i Niemieckich walczacych na tym odcinku.Walka na tzw Nordfront,transport zaopatrzenia w tych cieżkich warunkach(dlatego renifer na odznace)spowodowała uchwalenie odznaki pamiątkowej dla walczących tam jednostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian585 Napisano 28 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2014 Dzięki za odpowiedź feld. Może ktoś jest w stanie dopowiedzieć coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.