waldek-wp Napisano 22 Wrzesień 2014 Autor Napisano 22 Wrzesień 2014 Witam, obydwa bagnety nie posiadając żadnych sygnatur z tym że w zardzewiały mogą być po prostu zatarte. #1
waldek-wp Napisano 22 Wrzesień 2014 Autor Napisano 22 Wrzesień 2014 #5 Wygląda trochę jakby miał spiłowany jelec.
zdzichu1973 Napisano 22 Wrzesień 2014 Napisano 22 Wrzesień 2014 pierwszy to niemiecki bagnet paradny drugi radziecki do tokariewa
waldek-wp Napisano 22 Wrzesień 2014 Autor Napisano 22 Wrzesień 2014 Za tokariewa bardzo dziękuję kolego, wejście na szynę zbliżone do mauserowskiego mnie zmyliło. Z paradnym się spodziewałem, ale wolałem się upewnić. Jesteś w stanie potwierdzić moje przypuszczenie, że jest to myśliwski czy jakiś urzędowy - czytałem, że były bardzo popularne jako pamiątki i prezenty.PS Czy wszystkie podsiadały jelec, czy były także produkowane bez. Bo miejsce z, którego mógłby wychodzić jest tak pokryte -niewytarte jakby było fabryczne.
Korabkow Napisano 23 Wrzesień 2014 Napisano 23 Wrzesień 2014 Bagnet pierwszy owszem do karabinu Tokariewa ,ale konkretnie wzór 1940 ,głownia z ostrzem ułożonym klasycznie bo były jeszcze odwrotki jak w austriackim wz 95.Drugi bagnet to niemiecki prywatny w typie KS z okładkami rogowymi,te bagnety nie były przypisane konkretnej formacji,chociaż niektóre źródła niemieckie ten typ określają jako strzelców górskich.Co do jelca były wersje bez elementu zawiniętego,lecz w Twoim to zawinięcie było i zostało urwane.
torba5 Napisano 23 Wrzesień 2014 Napisano 23 Wrzesień 2014 oczywiście tylko KS pierwszy a Tokariew drugi :)pozdro
Korabkow Napisano 23 Wrzesień 2014 Napisano 23 Wrzesień 2014 No tak, jak pisałem obrazki znikły i poplątało mi się.
Pytanie
waldek-wp
Witam, obydwa bagnety nie posiadając żadnych sygnatur z tym że w zardzewiały mogą być po prostu zatarte.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.