Skocz do zawartości

guziki napoleońskie?

atylla

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o pierwszy guzik, to są znaczące problemy, gdyż:
- ma pojedyncze uszko
- otok jest bardzo podobny do tego w Księstwie Warszawskim
- podobny wzór armat występuje na guzikach napoleońskich
- korona w stylu niemieckim, kiedyś czytałem, że często były sygnowane - sygnatura wskazywała niemieckie wykonanie

Piszę to co wiem, mimo, że niewiele to wyjaśnia, ale podobne problemy mają też i inni poszukiwacze w identyfikacji tych guzików z tego co wiem.

Drugi guzik z cyfrą w jabłku" sugeruje okres napoleoński, ale właśnie wzór jabłka" wydaje się być inny niż zazwyczaj.

Łał, piękny okaz ten z armatami. Jest to guzik tzw Związku Reńskiego bądź inaczej Konfederacji Reńskiej, której to wojska wchodziły oczywiście w skład WA Napoleona. Gdzieś na wschodnich stronach trafiłem kiedyś skan z jakiegoś przewodnika, w którym określono go nawet bardziej precyzyjnie. Natomiast tego guziczka z 6 chyba nikt dokładnie nie określi. Może być polski, wyprodukowany w jakimś pomniejszym warsztacie, ale nie koniecznie. Częściej spotyka się 9-ki z kropką. Generalnie u nas kropek nie praktykowano na tych guzikach, w przeciwieństwie do Hiszpanii.

dzięki panowie , tak mnie trochę ta korona nie pasowała do całego wizerunku , co do szóstki to przez moment myślałem że to królestwo polskie , w tych okolicach sporo się działo , nigdy bym nie przepuszczał że to Hiszpan , ale co on tu robił ? razem z Napoleonem przywitał ...

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Ja nie napisałem, że to hiszpański. Ponieważ szczegóły jego rysunku odbiegają nieco od normy francuskich jak i polskich to trudno będzie określić jego pochodzenie. Taki guzik mógł być wyprodukowany doraźnie w całej niemal Europie. Na egzemplarzach głównego polskiego producenta z tego okresu, ani w przepisach określających wygląd ówczesnych guzików, nie ma kropek, ale kto wie może akurat jakiemuś drobnemu rzemieślnikowi przyszło coś takiego do głowy. Natomiast podałem przykład hiszpański, gdzie kropki na guzikach numerowanych z labrami były wówczas normą. Jednocześnie nie wykluczam jego hiszpańskiego pochodzenia.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie