Moryson Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Witam, proszę o pomoc w rozpoznaniu monet ze zdjęcia. Czy to coś rzadkiego? Mam okazję to nabyć i się zastanawiam czy warto. Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Jeżeli potrzebujesz szczegółowych informacji na temat tych monet,to wydobądź te szczegóły... Przetrzyj monetki oliwką tak aby stały się czytelne i ponownie daj skany, bo te skany które dałeś w niczym nie pomagają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Przecież jak ma je nabyć, no to jak rozumie sprzedający nie da mu ich przed kupnem wyczyścić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 a kto kazał je czyścić ????? Krysons, czytaj ze zrozumieniem... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrsons Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 A Ty coś napisał? Przetrzyj monetki oliwką.." czego tu nie rozumie? ._. koniec dialogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Jak nie rozumiesz to ci wytłumaczę,przetarcie monety oliwką to nie jest czyszczenie! Monety przeciera się oliwką w celu uwidocznienia szczegółów rysunku i legendy otokowej. Czyszczenie polega na trwałym, całkowitym lub częściowym usunięciu nalotu różnego typu z monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 9 Wrzesień 2014 Share Napisano 9 Wrzesień 2014 Ależ problem. A może autor postu dysponuje tylko zdjęciami i jest z Ustrzyk, a sprzedawca ze Szczecina? I może ma wyperswadować właścicielowi, że przetarcie oliwką jest niezbędne?Przepraszam za offtop. Te dzisiejsze identyfikacje są nieco męczące dla oczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 większa to grosz praski, niestety więcej nie da się odczytać przy tym stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 10 Wrzesień 2014 Share Napisano 10 Wrzesień 2014 Ja większą podejrzewam o bycie szelągiem Batorego lub Z III. Widać na pierwszym foto chyba S" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Dziękuje za tak rozbudowaną dyskusję :) Mam sporą odległość do tych monet a o czyszczeniu czy przeczyszczaniu niestety nawet mowy nie ma. Z tą większą monetą to chyba dobre trafienie ale nadal nie wiem co to jest ta mała monetka (wielkość naszych 10gr). Nikt nie ma na nią pomysłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 11 Wrzesień 2014 Share Napisano 11 Wrzesień 2014 kolego, jak już pisałem, bez szczegółów nie powiemy Ci nic szczegółowego, jak chcesz kupić bez szczegółów bez solidnej id. to powiem Ci że możesz ryzykować... mała monetka może być fajna, tak jak i większa, ale bez lepszych skanów nikt Ci nic nie doradzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 11 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2014 Zaryzykowałbym zakup ale nie wiem nawet czy nie przepłacę. Mogę zasugerować sprzedającemu żeby mi je lepiej zeskanował ale jak on ma to zrobić. Zwiększyć rozdzielczość na skanerze czy lepiej aparatem foto.? Ta mała monetka to nie będzie może jakiś denarek? tak przynajmniej twierdzi sprzedający ale tyle co wie i tu mam dylemat co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 11 Wrzesień 2014 Share Napisano 11 Wrzesień 2014 niech zwilży je delikatnie i zrobi fotki, będą bardziej czytelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Dostałem nowe (chyba lepsze) zdjęcia. Temat z rozpoznaniem nadal nie rozwiązany. Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moryson Napisano 12 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Monetka tylko wykąpana w oliwce przez godzinę i potem kąpana w cieplejszej wodzie. Nie była więcej czyszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioAT Napisano 12 Wrzesień 2014 Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Witam!Z tych zdjęć co Kolega wkleił skłaniam się ku denarowi Brandenburgia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.