Edek bomber Napisano 6 Wrzesień 2014 Autor Napisano 6 Wrzesień 2014 Koledzy , gdy wstukam w wyszukiwarce internetowej nazwę wykrywaczu Midas" to wyskakują mi dwa zupełnie inaczej wyglądające wykrywacze ale o tej samej nazwie ... Co jest ? Któryś jest podróbą drugiego ? Który z nich jest lepszy , który z nich ma większy zasięg ? I pytanie do moderatora ... Czemu ukrywasz albo usuwasz moje wątki gdy piszę o tych dwóch midasach ? Odpowiedz proszę ... Jestem tu nowy nie wiem czy i jeżeli tak to gdzie łamie regulamin ? Pisanie o tych dwóch wykrywaczach jest zabronione ?
Astra Napisano 6 Wrzesień 2014 Napisano 6 Wrzesień 2014 Kolego Edek nie wiem jakie Ci tam zdjęcia wyskakują bo ich nie widziałem, ale podejrzewam, że są to zdjęcia, że tak określę Midasa w starszej odsłonie i w tej nowszej.Z tego co pamiętam to ten nowszy ma żółte naklejki lub elementy obudowy elektroniki.Nie obraź się, ale twoje pytanie jest delikatnie mówiąc naiwne więc nie dziwie się modowi, że usuwa te wątki o ile faktycznie to robi.Pozdrawiam
sza.man Napisano 6 Wrzesień 2014 Napisano 6 Wrzesień 2014 1.Posty nowych użytkowników nie pojawiają się automatycznie- wymagają zatwierdzenia.2.Midas- o ile jest to produkt częstochowskiej firmy SAPER- zmienia się tylko wizualnie; technicznie to wciąż to samo od 30 lat.I dobrze.
Edek bomber Napisano 6 Wrzesień 2014 Autor Napisano 6 Wrzesień 2014 Astra .. Wiem że są to naiwne pytania dla ludzi którzy siedzą w temacie .... Ale ja jestem w tych sprawach zupełnie nieobczajony ...Mówisz że ten z żółtą obudową jest nowszy a ten z wskaźnikiem analogowym /wskazówkowym jest starszy ?
Edek bomber Napisano 6 Wrzesień 2014 Autor Napisano 6 Wrzesień 2014 A jeszcze jedno ... W czym ten nowszy jest lepszy od starszego ? Ma lepszy zasięg ? Lepszą dyskryminacje ?
Astra Napisano 7 Wrzesień 2014 Napisano 7 Wrzesień 2014 Dawne czasy i nie używałem tego owszego". Zasięg taki, że odechciewało mi się kopać takie głębokie doły. Sprzęt dla zapaleńców i lubiących kopać, na militarkę jak najbardziej Ok.
Gość Napisano 8 Wrzesień 2014 Napisano 8 Wrzesień 2014 Midas Saper i Midas Traper to dwa podobne wykrywacze, a chyba o te chodzi. Kiedyś dobre na militarkę, ale dość ciężkie. Zasięg nieco gorszy niż popularny Smętek. Obecnie nie zdecydował się bym na zakup, ale kiedyś nie było nic innego do wyboru. Teraz są wykrywacze lekkie, pracujące na wyższej częstotliwości z trybem statycznym(militarka) i dynamicznym (monety) do wyboru.Tak jak ktoś napisał, te PI to konstrukcja sprzed 30 lat.
Edek bomber Napisano 8 Wrzesień 2014 Autor Napisano 8 Wrzesień 2014 No o nie chodzi ale nie zupełnie ... Chodzi dokładnie o Midasa ... A w necie są dwa Midasy ale zupełnie różnie wyglądające:/..........asięg nieco gorszy niż popularny smętek"- właśnie mnie to ciekawi i zastanawia , jedni piszą że ten Midas ma lepszy zasięg drudzy że ma go HS-3 - trudno dowiedzieć się który ma go lepszy ... Najlepiej jak by wypowiedział się w tej kwestii ktoś co miał/ma smętka i midasa - bo jego opinia będzie najbardziej miarodajna ... Jeżeli ktoś taki jest na forum to proszę o odp ...
sza.man Napisano 8 Wrzesień 2014 Napisano 8 Wrzesień 2014 Kolego, nie ma mowy o miarodajności.Midas na dużej cewce i smętek na dużej będą podobne, midas zepewne lepiej wyłapie żelazo, smętek kolor.Ty jak każdy nowicjusz podniecasz się zasięgiem, a ja Ci gwarantuję, że zasięg obu tych wykrywaczy jest większy niż zasięg Twojej łopaty.3/4 doświadczonych poszukiwaczy w życiu nie kopało fanta z głębokości metra.Chcesz wiedzieć dlaczego, to se wykop dół metrowy w lesie.Ale nie metr na oko, tylko z miarką.A poza tym, midas czy inne PI, to jest super sprzęt, ale dla kogoś kto wie czego chce.Początkującego zrazi do poszukiwań bardzo szybko.
Edek bomber Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Napisano 9 Wrzesień 2014 Miałem Pulsara lV - zapewniam cię że jeżeli ten mnie nie zraził to tym bardziej wykrywacz który ma większy zasięg i przynajmniej piszczy z różną mocą sygnału - a nie jak pulsar - gdzie piszczał tak samo jak pod 2 cm piachu gdzie była łuska i identycznie jak hełm był na 20 cm ... :) Pulsar to sprzęt dla ludzi o mocnych nerwach i łopacie automatycznej
Edek bomber Napisano 9 Wrzesień 2014 Autor Napisano 9 Wrzesień 2014 ''Midas Saper i Midas Traper to dwa podobne wykrywacze, a chyba o te chodzi'' Z tego co widziałem to na tych zdjęciach są dwa wykrywacze midas saper .... - tyle że jeden z wskaźnikiem analogowym a drugi bez niego i z żółtym panelem od frontu .... A jest też traper saper ale ten z kolei wygląda prawie jak bliźniak do tego z żółtym panelem ...
Thomson. Napisano 9 Wrzesień 2014 Napisano 9 Wrzesień 2014 3/4 doświadczonych poszukiwaczy w życiu nie kopało fanta z głębokości metra" Hahaha bez urazy, ale takich bzdur to daawno już nie czytałem na tym forum :)Wracając do tematu; kolego Midas to typowy PI na głębokie żelastwo jak militaria czy inny złom. Każdy VLF jak Smetek czy Salamandra słabiej wypadną pod względem zasięgów. Osoby co piszą, że smętki, salamandry itd głębiej zgarną hełm z dna okopu niż prosty Pi konstrukcji jak Midas niech najpierw sprawdzą to w praktyce. To czyste bzdury , które świadczą o braku podstawowej wiedzy. Co do wyglądu to producent od pewnego czasu zmienił stylistyke swojego wykrywacza i cała w tym rzecz. Bebechy są takie same i działanie sprzętu w niczym się nie różni.Zdrów
Edek bomber Napisano 10 Wrzesień 2014 Autor Napisano 10 Wrzesień 2014 Ok , dzięki za rzeczową odpowiedź :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.