TMW Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 6 PDPD została zorganizowana w 1957 r. w Krakowie na bazie 6 Pomorskiej Dywizji Piechoty. Dywizja zatrudniła" jako instruktorów spadochronowych osoby z Aeroklubu PRL, wcielając ich na początku jako rezerwistów (niektórzy zostali w niej na stałe).Wstępnym przeszkoleniem spadochronowym ( 3 skoki na spadochronie desantowym ułożonym a linę") zajęły się poszczególne Aerokluby Regionalne, następnie powstało w Strzebielinie Morskim - Centrum Wyszkolenia Spadochronowego (Aeroklubu PRL).Na przełomie lat 1964/1965 ośrodek ten przeniesiono do Krosna n/Wisłokiem, gdzie działał do roku 1990 szkoląc rocznie na 13 turnusach ok. 2000 - 2200 kandydatów.Interesują mnie wszelkie szczegółowe informacje na temat szkolenia skoczków spadochronowych dla potrzeb 6 PDPD od 1957 r. do czasu przeniesienia działalności do Krosna.Proszę o pomocTMW.PS. Od maja 1967 r. jako instruktor spadochronowy pracowałem w CWSpad. Krosno - więc reszta historii jest mi znana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 27 Wrzesień 2014 Share Napisano 27 Wrzesień 2014 Mam zdjęcia z obozu spadochronowego -Strzebielino.Okres 25.07--7.08 1959.Do 6 Pomorskiej Dywizji Powietrznodesantowej trafiłem 15.10.1959.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.