konik polny Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 witam, ktoś z Was może mi pomóc z informacjami na temat tych dwóch guzików ?WP -średnica 23 mm-szukałem na butonar...i nie znalazłem ,na jakiejś innej stronie ktoś napisał yć może jest to bardzo rzadki guzik"z okresu Powstania Listopadowego , drugi z nr 2 -średnica 15 mm- mi osobiście podchodzi pod Austro-Węgry, lub napoleoński?? ale mogę się mylić -wykonany prawdopodobnie z miedzi .Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konik polny Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konik polny Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 brak sygnatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konik polny Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Panowie-nikt nic nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konik polny Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Panowie-nikt nic nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 3 Wrzesień 2014 Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Po wybuchu Powstania Listopadowego w poszczególnych województwach zaczęto organizować oddziały wojskowe ,piechoty i jazdy.Ten guzik pochodzi z formacji województwa płockiego lub podlaskiego.Guziki były wykonywane lokalnie, stąd tani i łatwy do odlewania materiał stop cyny z ołowiem, lub sama cyna ,no i wykonanie dość prymitywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konik polny Napisano 4 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2014 dziękuje Kolego za odpowiedź .A co Panowie sądzicie o tym z nr 2? też jakiś populares?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 4 Wrzesień 2014 Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Witam. Gratuluję ciekawych okazów. Oba guziczki nie należą do popularnych. Na temat WP napisał ci już kolega Korabkow. Nad takimi jak ten z 2-ką pochylam się już od dłuższego czasu. Guziki te nie są nigdzie opisane i nic na ich temat nie znajdziesz. Wiele mogą powiedzieć nam miejsca ich występowania i fajnie by było gdybyś zdradził choć przybliżony rejon czy okolice kraju z których on pochodzi. Mam wirtualny zbiorek tych guzików z miejscami ich znalezienia, jednak nie są to na tyle częste znaleziska, by już można było coś pewnego o nich napisać. Z tego co udało mi się zebrać do tej pory, to mogę powiedzieć ci, że w naszym kraju znajdywane są od Mazowsza po tereny południowo-wschodnie. Nigdy nie widziałem takich guzików z częściach północno-zachodnich Polski. Oprócz naszego kraju znajdują je czasami koledzy z Białorusi i zachodniej Ukrainy. Jednak najwięcej ze znanych mi egzemplarzy pochodzi z Czech. Wobec tych informacji, ja również skłaniam się podobnie jak ty, do ich austriackiego pochodzenia. Biorąc pod uwagę ich budowę, można przypuszczać, iż zostały wyprodukowane w pierwszej połowie 19w. a skoro tak, to ich obecność na Białorusi wiąże się prawdopodobnie z kampanią napoleońską 1812r i Austriackim Korpusem Pomocniczym Schwarzenberga, który tam właśnie stacjonował. U nas mogą pochodzić też z kampanii 1809r, jednak na razie to takie luźne przypuszczenia. Inna sprawa to taka, że występują one jak do tej pory w numeracji 1 -5, i ni jak nie mogę takowej dopasować na razie do składu formacji austriackich z tego okresu. Mam jednak nadzieję, że i ta zagadka w końcu się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konik polny Napisano 5 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2014 witam, dziękuję Koledze za taką odpowiedź -żeby tylko się dało je dokładniej wydatować , ale tak samo jak w Twoim opisie-zgadza się -rejon południowo-wschodni -czyli coś w tym musi być ... Brałem pod uwagę Napoleońskie i Austro-Węgierskie -bardziej podchodziły mi te drugie.Chyle czoła za znajomość tematu .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root333 Napisano 2 Sierpień 2017 Share Napisano 2 Sierpień 2017 Panowie i co tam w temacie tych guzorów,wiadomo coś więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root333 Napisano 2 Sierpień 2017 Share Napisano 2 Sierpień 2017 Z okolic Annopola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.