Skocz do zawartości

brakteat z herbem gdańska

HASAG40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam trapi mnie ta moneta niegdyś trafiła do mnie przez przypadek razem z innymi zakupionymi na jarmarku monetkami dzisiaj postanowiłem poszukać w necie ale wyskakuje mi tylko info.o nienotowanym gdańskim brakteacie numizmatycy zapewne znają temat;-)czy to aby nie właśnie ta monetka? Bita jednostronnie widoczna korona i dwa krzyże bez tarczy na moje to właśnie herb gdańska ale czy to moneta o której mowa w artykule?

Napisano

witam kolejna fotka po czyszczeniu widać dokładnie dwa krzyże i koronę a z początku myślałem że to toruńska mennica?czy moze miał ktoś styczność lub widział takiego cudaka?z góry dzięki za pomoc

Napisano
srebro przepalone i taki odcień wyszedł jutro podam wymiary jeżeli nie moneta to co?kształt miseczkowy bity jednostronnie wszystko wskazuje na jakiegoś brakteata może nienotowny dlatego pytam?bankowo są dwa krzyże i korona otwarta i wszystko wskazuje na herb gdańska 99% średnica tak na oko na wstępie to około 10mm jutro go zmierzę dokładnie
Napisano
też przegladałem te braektaty i dokładnie to samo pomyślałem ale?zdrowo się to trzyma ranty zdrowiutkie awers troszke gorszy ale na bank jest tam korona,chociaż myslałem że to zakończenie krzyża przed czyszczeniem lub gruba warstwa osadu lecz na szczęście okazało sie inaczej;-)monetka nie jest aż w takim fatalnym stanie jak na swoje lata moze faktycznie jakaś nienotowana gdańska odmiana?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie