Skocz do zawartości

Holdery i przechowywanie monet

Kosa2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć. Jako że munzów się trochę nazbierało to wypadało by to jakoś poukładać . Powiedzcie mi no ( bo się znacie i wiecie ) jak to jest z tymi holderami. Czy rzeczywiście folia wchodzi w reakcje z monetą ? Wg mnie to najpraktyczniejszy sposób przechowywania monet. Doradźcie : holdery czy kapsle ?
Liczę na Was. Dzięki z góry.
Kosa się kłania z Galicji
Napisano
Część monet (zarówno srebrnych jak i miedzianych) przechowuję w klaserach, które na grzbiecie mają napis Fischer i nic się na razie z nimi nie dzieje. Trzymam w nich monety od sześciu do dziesięciu lat. Natomiast u mojej teściowej wynalazłem kiedyś klaser z monetami (zabór rosyjski - miedź i srebro), które dostała jeszcze w podstawówce i w liceum od dziadków. Ze srebrnymi nic się nie stało. Miedziaki wyglądają na lekko zaśniedziałe. Ale też folia dziwnie oblała" większość monet. Można założyć, że jej klaser pochodzi z lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku.
Wygląda na to, że po dłuższym przechowywaniu monety mogą reagować z tym tworzywem.

IdeL
Napisano
Mogą reagować lub folia użyta do klasera była marnej jakości. A co do holderów to myślałem nad tymi z leuchturma . Sprawdzona firma chyba i dobry towar.Może ktoś sie jeszcze wypowie w sprawie holderów i kapsli ?
Wszelkie informacje będą jak najbardziej przydatne dla mnie.

Kosa.K2.
Napisano
To zależy czy monety chce się schować do szuflady, czy chce się je prezentować. Jeśli mają być pokazywane to stosuję kapsle na paletach lub segregatory z plastikowymi kartami. Jeśli tylko do przechowania - aby się nie niszczyły - to holdery. Ważne aby stosować materiały dobrej jakości - znanych firm. Tania chińszczyzna może reagować z monetami.
Napisano
Holdery i album to wg. mnie dobry sposób przechowywania i prezentacji monety. Holder jednocześnie zabezpiecza i dobrze prezentuje monetę. Folia w nich jest obojętna chemicznie. Podobno, choć ja przez kilka miesięcy nie zauważyłem negatywnego jej wpływu na numizmaty.
Napisano
Na rynku są fajne klasery na 60, 80 i więcej monet w holderach. Co do samych holderów używam zarówno leuchtturma jak i Hartbergera przy czym w leuchtturm są wygodniejsze kalki i nie trzeba ich odklejać paznokciem tak jak folii wewnętrznej w hartbergerze. Sam jestem zwolennikiem trzymania monet w holderach lub w kapslach quadrum. Wielokrotnie w swoim życiu napotkałem się na zniszczone monety poprzez słabej jakości klaser i to nie tylko te z okresu lat 70-80-90. niektóre monety mam w holderach po ładnych kilka lat i nie zauważyłem żeby na monetach tworzył się jakiś nalot lub folia wchodziła w reakcję z monetą....

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora krank 08:26 29-08-2014

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie