wojo44 Napisano 11 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2014 W dniu dzisiejszym dotarł do mnie zakupiony przeze mnie ww. pojemnik.Link do zdjęć:http://www.fotosik.pl/u/wojo44/album/1659012Jest kompletny (ma oba uchwyty i zapięcie do pokrywy) i ma rdzawy nalot - choć ostało się trochę farby(szarej[?]). Największą wadą jest wgniecenie w okolicy zapięcia pokrywy.Dodatkowo na obwodzie pokrywy są resztki uszczelnienia, co uniemożliwia jego zamknięcie.Moje pytanie brzmi: czy warto go odnowić? Jeśli tak to co powinienem zrobić?Za wszelkie pomocne rady z góry dziękuje.Wojciech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 12 Sierpień 2014 Share Napisano 12 Sierpień 2014 Bardzo fajny pojemnik i w dobrym stanie. Ja różne dużo gorsze gnieciuchy klepałem przez drewniane klocki, albo twardym gumowym młotkiem na drewnianym baliku. Co do korozji, to nie spiesz się. Na początek przetrzyj naftą, wd40, itp i wtedy trzeba pomyśleć, co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 13 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2014 Od razu chemia? Zastanawiałem się nad piaskowaniem jako erapią" na problem rdzy.Tak czy inaczej dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 13 Sierpień 2014 Share Napisano 13 Sierpień 2014 Wypiaskować zawsze zdążysz. Ja bym starał się uratować jak najwięcej farby. Piaskowaniem ją zniszczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferenc Szisz Napisano 13 Sierpień 2014 Share Napisano 13 Sierpień 2014 Nafta to chemia? Dla mnie prawdziwą chemią są różna fosole i inne kwasy a zamknąć się nie chce nie przez org uszczelkę tylko przez pogięcie które leczy się młotkiem na pewno mniej inwazyjnym niż piaskowanie poza tym po piachu mogą wyjść dziurki w pozorni zdrowej puszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Sierpień 2014 Share Napisano 17 Sierpień 2014 Na piaskowanie jeszcze jest czas. Prostować i próbować odzyskać orginalną farbę, wygląda że trochę zostało.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 20 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2014 Znalazłem trochę czasu i na tyle na ile moje umiejętności pozwoliły naprawiłem wgięcie wokół blokady wieka. Jednak jak zauważyłem mniejszych wgięć i wykoślawień" pojemnika jest więcej - obawiam się że sam nie jestem w stanie tego naprawić (przynajmniej samodzielnie).Na koniec mam pytanie: czy pojemniki tego typu były malowane antykorozyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 21 Sierpień 2014 Share Napisano 21 Sierpień 2014 Na wielu z nich pod kolorem jest czerwona farba antykorozyjna. Czy na wszystkich to nie wiem, ale raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.