PAWEL*STRC Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Napisano 10 Sierpień 2014 Witam, mam pytanie co do tego helmu czy nie jest kombinowany i co do oryginalnosci farby warto dac 200zl za nego?
PAWEL*STRC Napisano 10 Sierpień 2014 Autor Napisano 10 Sierpień 2014 Witam, mam pytanie co do tego helmu czy nie jest kombinowany i co do oryginalnosci farby warto dac 200zl za nego?
Brutus Napisano 12 Sierpień 2014 Napisano 12 Sierpień 2014 Większość hełmów wyprodukowanych przed wojną ma na nakarczku punktowo przyspawaną tabliczkę z nazwą producenta i datą, takiego szukaj. Przedwojenne fasunki posiadają białe kieszonki na poduszki a nie granatowe. Dodatkowo w przedwojennych fasunkach występują ochraniacze na uszy (niewielkie wełniane prostokąty przeważnie zielonej barwy).
Czarek Napisano 11 Sierpień 2014 Napisano 11 Sierpień 2014 Nie jest kombinowany-tzn tak jak został wyprodukowany tak widzisz go na zdjęciu.Co do tego opl, jeśli chcesz nazywaj go tak, jeśli wolisz nazywaj go hełmem OC z PRL albo OSP z PRL,albo nawet hełmem strażackim z lat 50-60,jeśli wolisz mów hełm opl z 2 RP i możemy godzinę dyskutować i nikt nikomu nie udowodni kiedy został wyprodukowany: przed czy po wojnie i do czego służył:). co do ceny mówi się: wszystko jest warte tyle ile klient chce zapłacić, ale ja bym tego wyżej 100 nie kupił...
Czarek Napisano 11 Sierpień 2014 Napisano 11 Sierpień 2014 ps. choć ogólnie ładny bo kompletny i z rzadziej spotykaną klamerka:)
Brutus Napisano 11 Sierpień 2014 Napisano 11 Sierpień 2014 Ten egzemplarz jest powojenny ale całkiem fajny.
Pytanie
PAWEL*STRC
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.