Skocz do zawartości
  • 0

Dwie szable

Cromwell

Pytanie

Napisano

Witam!

Odwiedziłem podczas urlopu moją rodzinę. Są w posiadaniu takich dwóch szabel. Pierwsza według mnie, to szabla francuska szeregowych lekkiej kawalerii wz. 1822.
Druga to pruska szabla wz. 1896. Co oznaczają bicia na kabłąku francuskiej szabli? Czy są to oryginały?

Pozdrawiam

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ryfki - okucia szabli, do mocowania kółek (brajcarków), całośc zaś do noszenia/mocowania szabli.

Od 1822 do 1887 były dwie sztuki, potem jedna (zmieniono sposób noszenia), ale to francuskie.
Poza Francuzami 1822 produkowały też firmy pruskie/niemieckie, te nadal produkowały z 2 ryfkami.
Belgowie też robili, ale jakie były pochwy nie pamiętam.

Tutaj mamy szable francuska, ale jakiej produkcji, to nie wiem, trzeba by zerknąć na grzbiet głowni.

Kolejne zdjęcie to by trzeba próg głowni, kształt się zmienił w trakcie produkcji (ale znowu produkcja Solingen zachowała stary).
Napisano
A co jest na grzbiecie 1822? Mamy producenta i date?
Szabelka spolszczona, obcięte kabłąki. Można prosić o zdjęcia 1822:
- pochwa, 1 czy 2 ryfki
- jak wygląda próg?

Co do bić mamy odbiory techniczne, oraz seryjne po 1854, wcześniej regimentowe.

Maly Blucher - na grzbiecie powinien byc rok i inicjal panujacego. Sa slady bic regimentowych?
Napisano
Zrobiłem tylko takie zdjęcia. Muszę zadzwonić i zapytać czy coś jest wybite na grzbiecie szabli.
Pochwa 1822 ma 1 ryfkę. Co to znaczy? Mogły być 2. Kiedy była jedna, a kiedy dwie? Od czego to zależało?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie