dropek81 Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2014 Witam, wpadły mi w ręce takie ciekawostki :) mam kilka pytań z nimi związanych. Mimo tego, że na zdjęciach tego nie widać jest na nich sporo ( zaryzykowałbym stwierdzenie DUŻO) widocznej farby, czy do ich wyczyszczenia nada się kwas szczawiowy ? oraz chciałbym lotkę oraz gruszkę" skręcić w całość, jak najbezpieczniej dla farby i całego fanta najlepiej wykręcić pękniętą lotkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Sierpień 2014 Share Napisano 7 Sierpień 2014 Jeśli chodzi o konserwację kwasami, to szczaw jest bezpieczny dla farny, może ją ewentualnie przebarwiać i rozmiękczać. Ja zdecydowanie bardziej wolę fosol, który nie wytrawia zdrowego metalu, jest bezpieczny dla większości powłok (farba) i dodatkowo jego sole konserwują powierzchnię. Poza tym nie ma potrzeby długiego moczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dropek81 Napisano 9 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2014 Przyznam się że zapytałem po fakcie gdyż zamówiłem przedwczoraj k.szczawiowy fanty są po pierwszym dniu moczenia, i powiem że takiego efektu się nie spodziewałem! na lotce wyszło ok 80% czerwonej oryginalnej farby :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.