w0w Napisano 5 Sierpień 2014 Autor Napisano 5 Sierpień 2014 Kojarzy może ktoś monetkę przedstawioną na zdjęciu ?Nie jest w cudownym stanie, lecz zarysy są widoczne. Nie mam pojęcia co to za moneta, pierwszy raz mam z nią do czynienia Średnica : 1,7 cm Waga: 0,67 g
Refar Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Wydaje mi się że to nie jest moneta tylko liczman
Raned Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 Szeląg ryski Zygmunt III Waza jeżeli znajdziesz napis Sigis.III..
soprano_op Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 Witam!Obstawiam falsa z epoki szeląga ryskiego Zygmunta III Wazy.Nie wiem czy w epoce im się to opłacało,choć w dużych ilościach pewnie tak.Pozdrawiam!
w0w Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Napisano 6 Sierpień 2014 Dzięki za informację. Raned napis Sigis III na tej monecie jest nie do odczytania. Stan na to nie pozwala. Szelągi Ryskie były w sreberku. Czy ten również, bo nie wygląda ? Do tego waga troszkę ucieka 0.9g oryginalnie, mój 0.67. Różnica 0.23g
sigis3 Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 Na S jest Snopek, herb Wazów, więc Zygmunt III. Pierwsze zdjęcie obróć o 180 st, widać chyba resztki napisu SIG?. To jest falsyfikat z epoki, jak napisał kolega soprano_op, napisy nie muszą być do końca sensowne.
w0w Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Napisano 6 Sierpień 2014 Okej wszystko jasne. Dziękóweczka za informacjęPzdr w0w
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.