java84 Napisano 27 Lipiec 2014 Autor Napisano 27 Lipiec 2014 Witam serdecznie ,czy ktoś z kolegów może powiedzieć coś więcej na temat tego pierścionka? Pozdrawiam
dzonka1234 Napisano 3 Sierpień 2014 Napisano 3 Sierpień 2014 Witaj Raned widze ze znasz temat mozesz napisac mi cos na temat srebrnego sygnetu z trojkatem na tz. oczku. Sory ze nie chodzi o temat.
Piastek Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Jeśli jesteś pewien kolego Raned to przepraszam, widocznie ktoś wcześniej źle zidentyfikował albo ja coś przeoczyłem.
java84 Napisano 27 Lipiec 2014 Autor Napisano 27 Lipiec 2014 Witam serdecznie ,czy ktoś z kolegów może powiedzieć coś więcej na temat tego pierścionka? Pozdrawiam
java84 Napisano 27 Lipiec 2014 Autor Napisano 27 Lipiec 2014 Z tego co udało mi się wywnioskować to przedstawia dwie postacie modlące się pod krzyżem.
Piastek Napisano 30 Lipiec 2014 Napisano 30 Lipiec 2014 ale są identyczne, chyba że były z brązu, a potem była taka jakby kontynuacja tyle, że z mosiądzu, niech autor napisze z jakiego jest tworzywa
java84 Napisano 30 Lipiec 2014 Autor Napisano 30 Lipiec 2014 Oba tworzywa metaliczne są stopami,w mosiądzu dodatkiem jest cynk w brązie cyna,z tego co mi wiadomo jeśli mamy doczynienia z niespatynowanymi stopami to mosiądz jest bardziej żółty ,a brąz jak nazwa wskazuje bardziej brązowy. Jednak w tym przypadku jak widać na zdjęciach ciężko będzie ocenić jaki to stop...
Raned Napisano 30 Lipiec 2014 Napisano 30 Lipiec 2014 Jestem pewien, że po okresie napoleońskim i że jest to mosiądz.
Piastek Napisano 30 Lipiec 2014 Napisano 30 Lipiec 2014 Musiałby ktoś zaawansowany coś powiedzieć, bo z obu tematów wyglądają identycznie, tylko tamten wyczyszczony. Nawet na otoczce mają kółka tak samo rozmieszczone. Chyba, że pomylił się tamten użytkownik, który identyfikował?
Piastek Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Prosze ;) http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=690330dewocyjny, na oko XVIII w."
Raned Napisano 31 Lipiec 2014 Napisano 31 Lipiec 2014 Tak jak pisałem miałem kilkanaście takich pierścionków i jeden czy dwa musiały być oczyszczone do gołego metalu i z pewnością jest to mosiądz. Jeżeli ktoś miał cokolwiek do czynienie z mataloznastwem to pierścionki, które nie są z metali szlachetnych są wykonywane najczęściej z mosiądzu. Nie wykonuje się ich z miedzi jak w sentymentalnych piosenkach, a z brązu wykonywano je w czasach antycznych.
java84 Napisano 29 Lipiec 2014 Autor Napisano 29 Lipiec 2014 Dzięki wielkie kolego Piastek,wychodzi na to że masz rację.
Pytanie
java84
Witam serdecznie ,czy ktoś z kolegów może powiedzieć coś więcej na temat tego pierścionka? Pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.