MAB Napisano 26 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2014 Czy ktoś wiem może jak wyglądał prawidłowy carski pas z tzw. klamrą stalową tzw. zastępczą?Głównie chodzi o jego mocowanie do klamry.Drugie pytanie...Jeśli klamry były stalowe to jaki był sposób na zabezpieczenie ich przed korozją?Przecież byle deszcz zamieni je w brązowe, zardzewiałe żelastwo.Klamry oksydowano, malowano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 26 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2014 Klamra ze zdjęć to zrobiona przeze mnie kopia.Chodzi mi o pas właśnie do takiej klamry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 26 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2014 Zdjęcie nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 26 Lipiec 2014 Share Napisano 26 Lipiec 2014 Przecież byle deszcz zamieni je w brązowe, zardzewiałe żelastwo."Sołdat musiał dbać o stan umundurowania i wyposażenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 27 Lipiec 2014 Share Napisano 27 Lipiec 2014 Widywałem oksydowane i emaliowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 27 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2014 Dzięki za podpowiedź.O oksydowaniu słyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 To nie jest żadna klamra zastępcza tylko najnormalniejsza klamra regulaminowa wz.1848 lub wz.1855 - nazywanie ich zastępczymi" jest błędem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 Dokładnie, z tym że kol. MAB słowo zastępcza umieścił jednak w cudzysłowie ;)Miałem w ręce klamrę tego wzoru miedziowaną/mosiądzowaną, ale tylko raz taką widziałem, więc mogła to być inicjatywa posiadacza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 28 Lipiec 2014 Share Napisano 28 Lipiec 2014 jakie wymiary robisz?bo jest chyba ze 4-5 wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 1 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2014 snajper-s1, moja klamerka to wersja większa (około 4,5x5,5cm).revolt, cudzysłów robi jednak wielką różnicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.