marrio Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 witam kolegów. mam możliwość kupić tereske70 bardzo mało używaną można powiedzieć dosłownie kilka razy ( kolega się zniechęcił , bo myślał ,że będzie czesał znajdy jak grzyby po deszczu , a wyszło inaczej) stała u niego ok 2 lata pod ścianą . dodam ze dał za nówkę ok 3000 pln. I pytanie- czy warto ją kupić i jeśli mogę o to zapytać tu , to ile można za nią zaproponować . brakuje do niej instrukcji-zapodziała się- cewki są 2- 7.5 standar typu M i 3ka typu L. dziękuję z góry za podpowiedzi i pomoc w decyzji. pozdro
fuks_ag Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 tereski 70tki nie produkują chyba od 5ciu lat (następca 705). coś mi się zdaję że 1500 to już szczyt cenowy. cena 505tki to wydatek ok 1500pln 705 1900 kwestia stanu cewek wyposażenia. Przejrzyj allezlo tablicę-olx portale o podobnej tematyce.Z towjego opisu cewek wynika że ma koncentryka 9 7,5khz i koncentryka 9 3khz. Czyli powiększony standard.-czyli cenowo jak wyżej i to już naciągane powinny być jeszcze osłonki cewek i elektroniki
fuks_ag Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 gdyby te cewki były typu dd to bardziej by przekonywało do wydania kwoty 1500.Bo ceny 505 i 705 podałem z cewkami10,5cala 7,5khz dd
fuks_ag Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 zdaje się, że rozmawiamy o tym:http://allegro.pl/minelab-x-terra-70-dwie-cewki-i4391675447.html1500 wszystkie pieniądze.
marrio Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 Dziękuję Wam. osłony cewek są . na elektro raczej nie . to nie jest ta z all. wiem ,że nie produkują ich już . ale wiem ,że to całkiem .... sprzęt. dadam ,że byłaby to przesiadka T. cibola. ceny widziałem nawet 1250 pln.
fuks_ag Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 podeślij fotki tej twojej ciboli z jakimś opisem bo ja z kolei chcę się przesiąść z tereski 505 na cibolę:)
marrio Napisano 12 Lipiec 2014 Autor Napisano 12 Lipiec 2014 kolego fuks_ag rozmysliłem się co do zmiany na tę xterre. byłem dziś z kolegą który ma ATpro i akurat wykopał z ok. 25 cm. 1/24 talara-sreberko , po czym zakopaliśmy je w ten sam dołek celem sprawdzenia xterry i okazała się , że ona tego moniaka nie widzi a ATpro widzi. kombinowałem z ustawieniami i nic. zmniejszyliśmy głebokość do ok. 15-18 cm i wtedy coś drgnęło . zawiodłem się , bo taka głębokość to nic wielkiego ---- w związku z czym jeszcze zostanę przy mojej cebuli . pozdro
marrio Napisano 12 Lipiec 2014 Autor Napisano 12 Lipiec 2014 .... może to wina zwykłej koncentrycznej cewki . nie mam pojecia, tym bardziej , że xterra70 mimo wieku ma bardzo dobre opinie.... i jeszcze jedno po zmianie baterii było minimalnie lepiej , ale to mnie nieprzekonało ..... a może to ja nie kumam tego sprzętu. krytykę przyjmę na klatę jeśli zasłużyłem..
fuks_ag Napisano 12 Lipiec 2014 Napisano 12 Lipiec 2014 może wina operatora:) z kol xenem zrobiliśmy sobie mały tescik w powietrzu monety xterra 705 10,5 dd cibola x30 10,5 dd705 była głębsza od ciboli i xterry 30 o 5-7cm dwa pozostałe były na tym samym poziomie być może na superstrojeniu cibola byłaby ciut lepsza.Mówimy tutaj o odległości około 35 cm od cewki.Ja swojej 505tki mam ustawienia all metal lub 1szy program czułość ok 17-18. koncentryczne cewki mają mniejszy zasięg tak ok 15-20% za to są o wiele lżejsze i dokładniejsze w namierzaniu.JA zastanawiam się nad cibolą ze względu na jej wagę.
marrio Napisano 13 Lipiec 2014 Autor Napisano 13 Lipiec 2014 oo tak waga ciboli jest bardzo fajna. jeśli chodzi o testy w powietrzu to też je robiłem z xterra 70 i wychdziły dobrze ale w gruncie to już inna bajka była a jeszcze na dokładke jak kolega z ATpro mnie zdyskwalifikował to zostanę przy tym co mam - puki co....
fuks_ag Napisano 13 Lipiec 2014 Napisano 13 Lipiec 2014 następnym razem jak wyniuchasz jakiś sygnał to go sprawdz innym wykrywaczem dopiero kop, najprostsze ustawienia są najskuteczniejsze w x terrze masz co ustawiać aby wymodelować wzorzec poszukiwań może dlatego twoje wyniki są gorsze od garreta, którego nie uważam za gorszego w ekipie mamy taki wykrywacz i kolega nim znajduje my znajdujemy swoimi czasem sobie sprawdzamy sygnały co i jak.Bardziej skomplikowany jest tylko whites np. orzełek i wyższe komputerki ale osiągi no no . dla mnie ważne aby był prosty, łatwy i przyjemny.
dino73 Napisano 14 Lipiec 2014 Napisano 14 Lipiec 2014 Miałem Cibole i byłem z niej zadowolony,testy powietrzne miała w miarę dobre ale niestety w dobrej ziemi spadają drastycznie.Xterra dobrze dostrojona bardzo dobre ma zasięgi w gruncie,mam cewkę 9 koncentryka i w porównaniu z cewką DD 10,5 różnica zasięgu nie jest duża,za to lekkość i łatwość namierzania świetna,do tego w zaśmieconym terenie daje lepiej sobie rade od DD.Następna sprawa to częstotliwość,im wyższa tym lepiej widzi małe sreberka,głębiej ale z większymi monetami będzie gorsza od 7,5khz.Ostatnio kolega explorerem wytargał duże sreberko dość głęboko,przed wykopaniem zawołał nas,xterra kolegi z cewką dd widziała ją ale już słabo za to moja była Cibola nawet nie pierła,nic nie dało super strojenie ani nawet zjechanie z dyskryminacją na minimum.
marrio Napisano 14 Lipiec 2014 Autor Napisano 14 Lipiec 2014 ja wiem , że cibola jest słabsza od xterry 70 ( w moim przypadku ) bo te sprzęty sprawdzałem ,ale jak porównałem ATpro z 70ą i 70 milczała jak grób ( przy różnych ustawieniach)to już mnie dobiło i wolę cibolę bo i tak mam swiadomośc , że cibola to niższa klasa.
rav79 Napisano 16 Lipiec 2014 Napisano 16 Lipiec 2014 x terra z cewką DD 10,5 jest głębsza od x terry z cewką koncentryczną o dobre 5 cm dla takiego sreberka...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.