zdzich99 Napisano 10 Lipiec 2014 Autor Napisano 10 Lipiec 2014 Witam.Chciałbym zapytać szanownych kolegów o niemiecki bagnet zastępczy, którego jestem właścicielem.To oryginał czy kopia?
smuga_79 Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 Zgadza sie ze odbior to nie wyrocznia. Bardzo czesto byl odbior, rzadko go nie bylo. Bagnet jest dobrze wykonany, trzeba miec doswiadczenie zeby to rozpoznac. Tego tez trudno odroznic od oryginalu.
Korabkow Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 Parę uwag do tematu: dwie śrubki u góry pochwy,żaden argument,są takie,o frezowaniu szyny trudno mówić to było we wzorach nie zastępczych,zastępcze miały rękojeści składane z wewnętrznej pełnej sztabki i obkładane formowaną blachą,albo tylko formowane z blachy, w różnych kombinacjach i w nich wejście na mocowanie ma bardzo prymitywną obróbkę jakby nieregularne dłutowanie,cięcie,krawędzie mają zadziory.Były też rękojeści odlewane a w nich też kanał mocowania ma nieregularną prymitywną obróbkę ,nie przypominającą obróbki frezowaniem,dlatego ta ze zdjęcia niczym się nie różni.Druga sprawa to ten wzór bagnetu jest najbardziej popularny i w związku z tym tani,czy opłacałoby się go podrabiać? ale kto wie zależy ile sztuk by wyprodukowano.Widziałem podróbki kilku wzorów, ale tych rzadkich drogich.Ja żebym mógł wydać jednoznaczny werdykt musiałbym mieć ten bagnet w ręku.Jeszcze jedno ersatzów mam około stu więc mam co porównywać, a w takich katalogach jak np.Williamsa jest kilkaset wersji.Kolego smuga ten bagnet to kopia ,ale po wielu próbach jest naprawdę super wykonany i wielu się na niego i inne od tego samego producenta,nabrało.
zdzich99 Napisano 11 Lipiec 2014 Autor Napisano 11 Lipiec 2014 Te uwagi tyczą się bagnetu prezentowanego przezemnie czy kolegę smuga? Ja już sam nie wiem co mysleć o moim bagnecie. To oryginał czy kopia?
zukuri Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 Kontrolny stempelek, to nie argument. Przeszedł mi przez ręce fals, który miał taki stempel, i zbyt wąskie wymiary wycięcia na karabinową szynę, by bagnet dało się założyć na karabin.Pozdrawiam, Piotr.
Korabkow Napisano 11 Lipiec 2014 Napisano 11 Lipiec 2014 Wydaje mi się,że dość jasno napisałem,ale wyjaśnię: na końcu to co zaadresowałem do kol.smuga tyczy się bagnetu przez niego pokazanego.Natomiast wcześniej to moje dywagacje na temat Twego oraz ersatzów ogólnie.
zdzich99 Napisano 10 Lipiec 2014 Autor Napisano 10 Lipiec 2014 Witam.Chciałbym zapytać szanownych kolegów o niemiecki bagnet zastępczy, którego jestem właścicielem.To oryginał czy kopia?
smuga_79 Napisano 13 Lipiec 2014 Napisano 13 Lipiec 2014 Korbakow Najbardziej sie w oczy rzucaly wlasnie te zastepczaki u nich z wkladanymi okladkami drewnianymi w rekojesc. To wyzsza polka wsrod bagnetow zastepczych. Moze powinien powstac dzial na Odkrywcy o kopiach w celu ostrzezenia mniej doswiadczonych kolekcjonerow. Dotyczylo by to bagnetow, odznaczen , kordzikow , szabel ;)
smuga_79 Napisano 10 Lipiec 2014 Napisano 10 Lipiec 2014 Ma jakies oznaczenia ? Ma jakas dlugosc ? Pachnie nowoscia ale...
smuga_79 Napisano 10 Lipiec 2014 Napisano 10 Lipiec 2014 Dziwnie frezowana szyna i pochwa zastepcza na dwie sruby. Mozesz pokazac wlot na karabin z tylu ?
zdzich99 Napisano 10 Lipiec 2014 Autor Napisano 10 Lipiec 2014 Na bagnecie brak jakichkolwiek bić, odbiorów wojskowych itd., itp. Długość całkowita w pochwie to: 453 mm, długość głowni 304 mm, szerokość głowni u nasady 25 mm, długość całkowita pochwy 330 mm. Jakie wymiary jeszcze należałoby podać?
smuga_79 Napisano 10 Lipiec 2014 Napisano 10 Lipiec 2014 Jaka jest dlugosc i szerokosc szyny ? Powinen byc odbior wojskowy na grzbiecie. To bedzie kopia, widzialem podobna z miesiac temu.
zdzich99 Napisano 10 Lipiec 2014 Autor Napisano 10 Lipiec 2014 Długość szyny około 41 mm, szerokość około 6-7 mm. Szyna jest nieregularna.
torba5 Napisano 10 Lipiec 2014 Napisano 10 Lipiec 2014 odbioru często nie było więc to nie wyrocznialecz zgadzam sie co do tego że to łokropiczna kopia
smuga_79 Napisano 13 Lipiec 2014 Napisano 13 Lipiec 2014 Ulepszony" bagnet zastepczy. Szkoda ze ktos tak zniszczyl glownie.
tczkrjo Napisano 12 Lipiec 2014 Napisano 12 Lipiec 2014 Zalczam na pewno orginal, mozna porownac. Ktos spyta skad wiem, ze orginal, bo wyszedl w czasie remnontu naszego starego domu spod podlogi.
Pytanie
zdzich99
Witam.
Chciałbym zapytać szanownych kolegów o niemiecki bagnet zastępczy, którego jestem właścicielem.
To oryginał czy kopia?
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.