Pioter89k Napisano 29 Czerwiec 2014 Autor Napisano 29 Czerwiec 2014 Ostatnio układając rzeczy w szafce. Zwróciłem uwage że kompas, zmienia kierunek północy, w obecności żelaza. Interesuje mnie czy można tak zlokalizować np. zatopione w bagnach samochody i inne żelastwo (chodzi mi o duże nagromadzenie). Czy jest to realne czy po prostu kompas musi być bardzą blisko obiektu. Co uniemożliwia skuteczne działanie.Rozumiem że moge wyjść na zewnątrz i sprawdzić na parkingu, ale jak to się ma do warunków polowych.
Landszaft Napisano 8 Lipiec 2014 Napisano 8 Lipiec 2014 raczej bez szans szukanie na kompas elementów żelaznych . owszem może ci kompas reagować na metal jak metal jest troszkę namagnesowany . Niestety musi być ogromna ilość żelastwa aby kompasy reagowały na metal . Ciekawostką jest że istnieje morze na którym zatonęła wielka ilość blisko siebie dużych okrętów , to walki wokół Gaudalcanalu i wyspy Savo w archipelagu wysp Salomona .Ta cześć morza nazywana jest żelaznym dnem gdzie istotnie igły kompasów wskazują masy żelastwa z zatopionych krążowników jakich tam wiele padło na niewielkim obszarze. Ale raczej nawet stojąc przy czołgu igła magnesu ani drgnie jeżeli struktura metalu nie przejawia namagnesowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.