Skocz do zawartości
  • 0

Co to za kamień ???

Joasia1267

Pytanie

Napisano

Podczas robót w ogródku znalazłam kamień, zamieszczam jego zdjęcie. Na początku wydawało mi się jakby był z plastiku, ale nie. Po jednej stronie jest bardzo gładki (wygląda jakby był przecięty na pół) a po drugiej chropowaty. Myślałam, że to jest może piorun, który wbił się przy strzale w ziemię, ale poszukałam w internecie informacji i nie, nie jest to piorun, więc proszę o identyfikację tego kamienia :)

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no nie zawsze krzemień jest zwykły, czasem można znaleźć trochę ciekawostek w środku, ten akurat leżał długo w strefie infiltracyjnej i stąd jego przesycenie Fe. w każdym kamieniu można coś fajnego dostrzec. nawet ładny przełam muszlowy niektórym się podoba. ale nie zmienia to faktu, że nie jest to rzadkie znalezisko na polskiej ziemi! pozdrawiam.
Napisano
piorun który wbił się w ziemię:) masz pozytywnie zakręcone pomysły:)! trochę mało widać na tym zdjęciu, ale na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś krzemień lub rogowiec, czerwony kolor pochodzi od nasycenia związkami żelaza. kamienie ze zdjęcia trudno się określa, bo jest ważny przełam, twardość i wiele innych własności. pozdrawiam i życzę w końcu znalezienia pioruna:) minerały przetopione przez łuk wyładowania nieco inaczej wyglądają:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie