Skocz do zawartości

Kolory Farb dla WP i OPL w palecie RAL" ?.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeżeli jest już taki wątek to przepraszam :)

Mam takie nietypowe pytanie poszukuję odpowiednich kolorów farby z palety RAL dla polskiego września oraz obecnego WP

Chodzi mi o odcień KHAKI z 39 i tego nowego obecnego nazwijmy go „umówienie” 93, oraz ten szaro niebieski dla OPL z 39

Gdzieś się doczytałem że KHAKI RAL 6014 to ten z 39r i też pasuje na nowe WP, ale jaki jest RAL tego OPL?.

• 2 months later...
Marnie widzę dostosować kolor do palety RAL. Skanery do farb wariują i podają różne odcienie z racji tego, że przewojenne farby, jakby zerknąć pod mikroskopem, to melanż brązu,zieleni,bieli i czerni. Przedwojenne pigmenty były ziemne w formie sypkiej, dzisiaj pigmenty są w pewnej cześci syntetyczne i do tego płynne. Ot i problem.
Ja robię sobie sam farby, właśnie na bazie pigmentów ziemnych. O dziwo nadają się do malowania natryskowego. Jednak to jest na okrągło metoda prób i błędów, bo nawet kupienie pigmentów, pokostu sykatywy,czy pokostu i zachowanie idealnie tej samej receptury nie daje 100% gwarancji na uzyskanie identycznego odcienia. Wszystko dlatego,że są to produkty naturalne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie