dunaj65 Napisano 22 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2014 WitamJeżeli jest już taki wątek to przepraszam :)Mam takie nietypowe pytanie poszukuję odpowiednich kolorów farby z palety RAL dla polskiego września oraz obecnego WPChodzi mi o odcień KHAKI z 39 i tego nowego obecnego nazwijmy go „umówienie” 93, oraz ten szaro niebieski dla OPL z 39Gdzieś się doczytałem że KHAKI RAL 6014 to ten z 39r i też pasuje na nowe WP, ale jaki jest RAL tego OPL?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dunaj65 Napisano 22 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2014 OPL lub Kompania Wartownicza z 39 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 12 Wrzesień 2014 Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Marnie widzę dostosować kolor do palety RAL. Skanery do farb wariują i podają różne odcienie z racji tego, że przewojenne farby, jakby zerknąć pod mikroskopem, to melanż brązu,zieleni,bieli i czerni. Przedwojenne pigmenty były ziemne w formie sypkiej, dzisiaj pigmenty są w pewnej cześci syntetyczne i do tego płynne. Ot i problem.Ja robię sobie sam farby, właśnie na bazie pigmentów ziemnych. O dziwo nadają się do malowania natryskowego. Jednak to jest na okrągło metoda prób i błędów, bo nawet kupienie pigmentów, pokostu sykatywy,czy pokostu i zachowanie idealnie tej samej receptury nie daje 100% gwarancji na uzyskanie identycznego odcienia. Wszystko dlatego,że są to produkty naturalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.