Skocz do zawartości

Noktowizor PNW-57

april_86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, czy jest możliwość przerobienia go na przenośny, w sensie zamontowanie jakiejś baterii/akumulatora i noszenie jej w plecaku?
Napisano
na allegro sa po 20 - 30 zł, ważą nieco ponad 2kg. Nie jest to wiele, można wrzucić do plecaka. Tylko pytanie czy trzeba będzie przerabiać jakoś przewody? jestem kompletnym laikiem w dziedzinie elektryki. Moja wiedza kończy sie na wymianie żarówki :)
Napisano
w sklepie dostaniesz akumulatorek np tam gdzie skutery mają , a w noktowizorze nie wiem jak tam wyglądają kabelki, jak go posiadasz wrzuć jakieś foto jak wygląda sprawa to ktoś coś doradzi co i jak
Napisano
Kolego april. Jest to duże, ciężkie, mało co przez to widać i prawie nic nie warte !
Do tego noktowizora potrzebujesz jeszcze lampe na podczerwień(chyba że jest w zestawie), a działać będzie nawet na baterii z tym że nie wiem jak długo. Poczytaj o klasach noktowizorów, ten jest klasy 0 (zero).
Napisano
Jeśli chcesz przy pomocy tego noktowizora kopać w nocy to się nie nadaje. Sam nokto bierze mało prądu ale trzeba oświetlić teren podczerwienią i to już jest prądożerne {zwykłe żarówkowe oświetlacze} lub drogie {oświetlacze LED}. W tej wersji (dla kierowcy) to ostrość widzenia zaczyna się dopiero od ok. 1,5m wszystko co bliżej jest nieostre.Można dokupić nasadki zbliżeniowe i ostrość jest dobra ale przepuszczają mało podczerwieni i trzeba mocniej oświetlać.Patrząc przez ten nokto w podczerwieni na wyświetlacz kanarka nie widać żadnej grafiki (symboli) ekran jest pusty.W zestawie Pnw 57 kierowcy nie ma lamp podczerwieni tylko filtry, które nakłada się na reflektory pojazdu.Przeróbka zasilania jest bardzo prosta. Obcinasz oryginalną wtyczkę i zamiast niej zakładasz takie końcówki które pasują do posiadanego akumulatora.Może lepiej zainteresować się noktowizorem saperskim bywały na alle..Zasada działania taka sama jak PNW i jakość obrazu pewnie też. Mocowanie do hełmu nie wiem czy można to jakoś inaczej nosić na głowie ale ma w komplecie reflektor podczerwieni i powinien być lepszy na bliskie odległości
Napisano
dzięki Draval, o taką informację mi chodziło! Też używam kanareczka 350 :) Ktoś może już sprawdził jakiś nokto podczas kopania? Do 800 zł mogę wyłożyć
Napisano
cezar81 myślę,że koledze april_86 chodziło nie o czytelność wyświetlacza w ciemności tylko o kopanie i poruszanie się w ciemności bez używania latarki (światła widzialnego). 800 zł to dużo i mało jak na nokto bo na dwuokularowy lepszej generacji nie starczy , a jedno okularowy może stwarzać problemy w używaniu - tak jakbyś patrzył jednym okiem.Za 800 zł można rozejżeć się np za PNW 57 E nie A tylko E bo ponoć jest to generacja 1+ czyli teoretycznie dużo lepsza niż PNW57A. Warto rzucić okiem na fora o nokto trochę poczytać o generacjach , zasadach działania, używania i czy jest sens wykładania takiej kasy na zakup.I dla mnie pozostaje jeszcze problem nr 4 z tego wątku http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=706877#1463327

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie