dyr.Dymalla Napisano 14 Czerwiec 2014 Autor Napisano 14 Czerwiec 2014 Cieszę się, że kolega huk włączył swoje trzy grosze. Nie ukrywam, że czekałem na jego opinię. Chciałem zapytać jeszcze o taką sprawę; Mam jeszcze cztery klamry SA różnych typów, ale tylko ta jedna jest sygnowana skrótem RZM,choć według tego co przetłumaczone jest parę postów wyżej, takie oznaczenia były wymagane. Czy w trzeciej rzeszy dopuszczano nielegalną produkcję"?
huk 100 Napisano 14 Czerwiec 2014 Napisano 14 Czerwiec 2014 Więcej klamer SA posiadam nie sygnowanych niż sygnowanych to nic nie oznacza klamry te były klamrami partyjnymi a więc do użytku prywatnego były kupowane za pieniądze prywatne producenci nie mieli obowiązku bić kodu RZM bo nie była to produkcja i odbiór wojskowy - a i oznaczało to dodatkową operację a to dodatkowe koszty to że czasami trafi się taka z kodem to tylko inwencja i reklama wytwórcy - pozdro
huk 100 Napisano 14 Czerwiec 2014 Napisano 14 Czerwiec 2014 Były też takie sytuacje że za złą jakość odbierano kod RZM ale wtedy tracono możliwość produkowanego wzoru a czasami producent miał tak duże zamówienie że zlecał produkcję innemu producentowi i wtedy tamten nie wybijał kodu ale z doświadczenia znam też takie sytuacje że kody wybijał ten co zlecił i ten co wyprodukował więc były wybite dwa kody
dyr.Dymalla Napisano 14 Czerwiec 2014 Autor Napisano 14 Czerwiec 2014 Dzięki,moja ciekawość została zaspokojona. Pozdrawiam.
dyr.Dymalla Napisano 11 Czerwiec 2014 Autor Napisano 11 Czerwiec 2014 Jeszcze jedno zdjęcie, choć chyba niepotrzebne.
Sōji Okita Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 Wygląda na to że producent nieznany.http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=239422
mauzz Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 http://en.wikipedia.org/wiki/ReichszeugmeistereiRZM- biuro patentowe, czy cos kolo tego, wiec reszta to moze byc nr licencji.
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 mauzz gdybyś tylko raczył zerknąć do linku Sōji Okita to już bylbyś mądrzejszy i bzdur nie pisał nr to nr producenta o co pytał autor wątku
mauzz Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 Doczytalem dopiero:All pieces of equipment had to be labelled with a visible RZM copyright protection symbol and a product-assigned RZM number that contained encoded data about the textile sector, material group, producer number and year of production."wszystkie elementy ekwipunku mialy byc oznaczone widocznym symbolem "prawa zstrzezone -"RZM, oraz przypisanym do produktu numerem zawierajacym zakodowane informacje na temat rodziny tkanin(?), grupy materialu, numeru producenta i roku produkcji." Ale co dokladnie dan nr oznacza- pojecia nie mam.
dyr.Dymalla Napisano 12 Czerwiec 2014 Autor Napisano 12 Czerwiec 2014 Pięknie dziękuję za odpowiedzi. Jestem trochę mądrzejszy, mam nadzieję.
Pytanie
dyr.Dymalla
RZM 119 - Co oznaczają cyfry?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.