Skocz do zawartości
  • 0

Klamra SA sygnatura

dyr.Dymalla

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cieszę się, że kolega huk włączył swoje trzy grosze. Nie ukrywam, że czekałem na jego opinię. Chciałem zapytać jeszcze o taką sprawę; Mam jeszcze cztery klamry SA różnych typów, ale tylko ta jedna jest sygnowana skrótem RZM,choć według tego co przetłumaczone jest parę postów wyżej, takie oznaczenia były wymagane. Czy w trzeciej rzeszy dopuszczano nielegalną produkcję"?
Napisano
Więcej klamer SA posiadam nie sygnowanych niż sygnowanych to nic nie oznacza klamry te były klamrami partyjnymi a więc do użytku prywatnego były kupowane za pieniądze prywatne producenci nie mieli obowiązku bić kodu RZM bo nie była to produkcja i odbiór wojskowy - a i oznaczało to dodatkową operację a to dodatkowe koszty to że czasami trafi się taka z kodem to tylko inwencja i reklama wytwórcy - pozdro
Napisano
Były też takie sytuacje że za złą jakość odbierano kod RZM ale wtedy tracono możliwość produkowanego wzoru a czasami producent miał tak duże zamówienie że zlecał produkcję innemu producentowi i wtedy tamten nie wybijał kodu ale z doświadczenia znam też takie sytuacje że kody wybijał ten co zlecił i ten co wyprodukował więc były wybite dwa kody
Napisano
http://en.wikipedia.org/wiki/Reichszeugmeisterei
RZM- biuro patentowe, czy cos kolo tego, wiec reszta to moze byc nr licencji.
Napisano
mauzz gdybyś tylko raczył zerknąć do linku Sōji Okita to już bylbyś mądrzejszy i bzdur nie pisał nr to nr producenta o co pytał autor wątku
Napisano
Doczytalem dopiero:

All pieces of equipment had to be labelled with a visible RZM copyright protection symbol and a product-assigned RZM number that contained encoded data about the textile sector, material group, producer number and year of production."
wszystkie elementy ekwipunku mialy byc oznaczone widocznym symbolem "prawa zstrzezone -"RZM, oraz przypisanym do produktu numerem zawierajacym zakodowane informacje na temat rodziny tkanin(?), grupy materialu, numeru producenta i roku produkcji."
Ale co dokladnie dan nr oznacza- pojecia nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie