pmf1 Napisano 3 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2014 Witam proszę fachowców o poradę co można maksymalnie z niego wyciągnąć nie działając zbyt agresywnymi metodami. Dodatkowo, nie dublując w innym dziale czy można coś więcej z tych fotek wywnioskować, niż że jest to krzyż żelazny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 3 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2014 2 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 3 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2014 ramka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 3 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2014 tył ramki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 3 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2014 i na razie tyle, proszę o porady i sugestie, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 4 Czerwiec 2014 Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Krzyż żelazny pierwszej klasy. Środka raczej nie uratujesz już,bo to tylko rdza. Zdrowego metalu raczej tam nie ma. Ja czyściłem taki cały delikatna autolizą i wyszedł dobrze. Wyciągałem co 10 minut i czyściłem mini szczoteczką mosiężną. Stan wyjściowy mojego był dużo gorszy, ale trafiłem wersję z niemagnetycznym środkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 4 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2014 Dzięki, szkoda że nie da się z tego środka nic odczytać. Napisz tylko po czym poznałeś że to I klasa, ja w tym nie siedzę. Czy można próbować jakoś go wydawać, np po zapięciu, które jest nieco inne niż w krzyżach znalezionych w necie. Wyszedł na miejscu gdzie spodziewałbym się bardziej starych pruskich fantów ale też i do hitlerowskich włącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 5 Czerwiec 2014 Share Napisano 5 Czerwiec 2014 Pierwsza klasa, bo zapinany na spinkę. Druga klasa jest zawieszana na kółeczku. Zapięcie rzeczywiście ciekawe, nie spotkałem się z takim. Całkiem możliwe, że jest pruski. Szukaj sygnatur na igle, lub pod nią. Jak dla mnie fajny traf. Ma swój klimat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 6 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2014 witam i dzięki, żadnych sygnatur oprócz tej na fotce W8" albo 8M". Czy jest sens jakiejkolwiek ingerencji, jeżeli to sama rdza to chyba daruję, czy może rozdzielić, srebra winian a środek...? Boję się tego nie spieprzyć, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 6 Czerwiec 2014 Share Napisano 6 Czerwiec 2014 Jak dla mnie pruski z okresu pierwszej wojny. Nie widziałem takiej sygnatury na drugowojennym. Winian moze być za słaby do ruszenia skrzepów które przywarły do srebra. Ja czyszczę autolizą takie rzeczy. Pytanie, czy to jest srebro, czy mosiądz srebrzony? Środka nie uratujesz raczej już. Jak się boisz i nie czujesz na siłach, to wrzuć do oliwki i przetrzyj szczoteczką po paru dniach. Tym go nie spieprzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 8 Czerwiec 2014 Share Napisano 8 Czerwiec 2014 Relikty środka dało by się oczyścić i teoretycznie uczytelnić tylko mikro piaskowaniem. Potem odsalanie, stabilizacja taniną i zabezpieczenie powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 11 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Cześć, jeżeli była by taka możliwość to bankowo się zdecyduję, kto może robić takie rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 11 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Bsam20, to jest srebro, zarysowałem niechcący saperką jeden rant krzyża. Czy jeśli tak to autoliza będzie bezpieczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 11 Czerwiec 2014 Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Ze srebrem chodziło bardziej o to, że z pierwszej wojny były raczej z litego srebra, a z drugiej już ze srebrzonego mosiądzu. Tak więc wszystko wskazuje na pruski krzyż. Autoliza w słabym roztworze nie zaszkodzi. Kilka razy po kwadransie i czyszczeniu szczoteczką z tworzywa i ramka będzie ładna. Środek, to i tak raczej niewiele ryzykujesz... Powodzenia i daj fotki po czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2014 Cześć, fotka po czyszczeniu. Przyznam się, że próbowałem trochę fosolem, tak delikatnie - porażka, winian pomógł bardziej, ramka się ładnie wyczyściła. Dopiero autoliza dała 100% zadowalającego efektu, dzięki. Co prawda środek pozostał nieczytelny a szkoda. Właściwie to chciałbym tylko z niego sczytać dane" wiem że ratunek się nie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2014 środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2014 2 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2014 Czym były lutowane połówki krzyża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2014 Na tej fotce widać markery, które powinny mieć gniazda w drugiej połówce, niestety nic tam takiego nie widzę. Czy ktoś bawił się w rekonstrukcję takiego fanta? Chodzi mi po głowie aby pobawić się ze wstawieniem środka z jakiejś podróby, oczywiście nie myślę o puszczaniu tego dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 20 Czerwiec 2014 Share Napisano 20 Czerwiec 2014 Purchle rdzy na żelaznej wkładce wskazują, że autoliza ci coś nie wyszła. Może wykonaj jeszcze raz, korozja powinna sama odpaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 27 Czerwiec 2014 Share Napisano 27 Czerwiec 2014 W krzyżach, które widziałem lutowanie było na cynę. Możesz sprawdzić sam lutownicą, czy roztapia resztki lutu. Ramka wyszła ładnie tylko trochę ją podrapałeś, ale ogólnie fajna. Środek możesz kupić na all.., tzw reperaturka krzyża żelaznego. Nic nie tracisz z tym środkiem. Dalej próbuj autolizę, może coś zostanie. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 27 Czerwiec 2014 Share Napisano 27 Czerwiec 2014 Krzyż był lutowany cyną, widać po resztkach lutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 27 Czerwiec 2014 Share Napisano 27 Czerwiec 2014 ps. Jeżeli jeszcze nie zrobiłeś autolizy, to najpierw sprawdź magnesem na ile zachował się wewnątrz rdzeń. Jeśli w miarę dobrze przyciąga, to coś pozostanie po autolizie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 27 Czerwiec 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2014 Witam, środka raczej nie będę dalej katował, nic z niego nie wyjdzie. Spróbowałem jeszcze raz autolizy i jedno skrzydło uległo perforacji. Z tym lutem, to próbowałem już pistoletówką, ale przed autolizą ramki (jak była zasyfiona rdzą) i nie dawało to rezultatu, teraz popróbuję na oczyszczonych powierzchniach. Jeżeli tak jest to ułatwia sprawę. Bsam20 szukam takich reperaturek i nie mogę namierzyć, daj jakiś link, może być na pw, było by to dobre rozwiązanie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 28 Czerwiec 2014 Share Napisano 28 Czerwiec 2014 Pojawia się to co jakiś czas. Jak znajdę to podeślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.