Skocz do zawartości
  • 0

Kamień ze strumienia

damianmachos10

Pytanie

Napisano

Dzień dobry, ostatnio w strumyku znalazłem kamień, który mnie zaciekawił, bo różni się od innych. Zwracam się z prośbą do kogoś kto jest w temacie. Jeśli można to proszę też o jakiś opis link lub coś takiego.
Jestem nowy na forum, więc jeśli robię coś nie tak to proszę zwrócić mi uwagę.

Proszę poprawnie tytułować wątki!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:32 01-06-2014

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry, ostatnio w strumyku znalazłem kamień, który mnie zaciekawił, bo różni się od innych. Zwracam się z prośbą do kogoś kto jest w temacie. Jeśli można to proszę też o jakiś opis link lub coś takiego.
Jestem nowy na forum, więc jeśli robię coś nie tak to proszę zwrócić mi uwagę.

Proszę poprawnie tytułować wątki!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:32 01-06-2014

Napisano
A czym chcesz wyrównać powierzchnię do próby kwasem azotowym? ;)Oczywiście teoretycznie, bo już po wykonaniu szlifu widać co jest co.
Może mieć ślady wejścia, ale nie musi. Jeśli eksplodował w niskiej partii atmosfery i przeleżał bardzo długo w strumieniu może wyglądać inaczej. Tym bardziej, że to strumień, co prawda nie widzę na nim śladów abrazji, ale... nigdy nic nie wiadomo.
Jeśli ktoś szuka meteorytów, to może próbować, ćwiczyć. Ślepe próby owocują przy prawdziwym znalezisku, tak samo jak w przypadku poszukiwań paleo.

Pozdrawiam, MrV
Napisano
Kolega Makul może mieć rację.
Pytanie domyślne - czy jest to meteoryt? Raczej nie, choć jeśli chcesz się przekonać, wykonaj szlif, może być tarczą, później papier ścierny do gradacji 600.
Napisano
Jakaś odmiana granitu?
Może z dodatkami czegoś w rodzaju miki lub pirytopodobnych?
Czym się różnił od innych? U mnie takie granity (jeśli to granit!) są dosyć popularne.
Pozdr,
makul

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie