madum Napisano 18 Maj 2014 Autor Napisano 18 Maj 2014 Witam mam problem z identyfikacją ołowianego krążka przedstawionego na zdjęciu. Wykopałem go na polu ornym. Druga strona krążka jest gładka. Średnica 23 mm, grubość 2mm
april_86 Napisano 19 Maj 2014 Napisano 19 Maj 2014 jesteś pewien, że to ołów? wygląda na monetę (nawet sreberko).
madum Napisano 25 Maj 2014 Autor Napisano 25 Maj 2014 Oto druga strona krążka, jest ona gładka. Zarysowania powstały pewnie wskutek uderzenia pługiem. Krążek jest dość ciężki (na srebro mi on nie pasuje). Na sąsiednich polach odnajdywałem okrągłe ołowiane pieczęcie, które według moich przypuszczeń mogły np zabezpieczać list, gdyż były z jednej strony poodginane. Ten krążek jest jednak inny. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
mimir Napisano 27 Maj 2014 Napisano 27 Maj 2014 http://www.mcsearch.info/search.html?search=similar%3A779833#1 coś w ten deseń.
sigis3 Napisano 27 Maj 2014 Napisano 27 Maj 2014 Twój przedmiot jednak trochę różni się od monet Królestwa Hanthawaddy, no i Birma dość daleko... jeśli to nie plomba to może być jakiś żeton. W jakim rejonie znaleziony?
szrek64 Napisano 27 Maj 2014 Napisano 27 Maj 2014 na drugim zdjęciu na obrzeżach widać takie jakby ścięcia, może jest to część guzika ?
mimir Napisano 28 Maj 2014 Napisano 28 Maj 2014 teraz na lepszym monitorze zobaczyłem, że to faktycznie struś a nie inne ptaszysko i do tego ma podkowę w dziobie w łapie nie widzę. Najprawdopodobniej plomba.http://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Leoben
madum Napisano 29 Maj 2014 Autor Napisano 29 Maj 2014 Dzieki koledzy za podpowiedzi. Szukałem w necie herbu ze strusiem i odnalazłem coś takiego. Herb nazywa się Kubin. jego opis zawiera następujące informację: Kubin (in. Struś), herb: W polu błękitnym, na zielonym pagórku — struś trzymający podkowę barkiem do góry za ocel. Nad koroną rycerz zbrojny z trzema strzałami w prawej ręce. Nadany w 1778 roku.Czy któryś z kolegów dysponuje szerszym opisem tego herbu? Interesuje mnie komu ten herb został nadany, które rodziny rodziny szlacheckie posługiwały się tym herbem. Krążek odnalazłem na polu w pobliżu miasteczka znajdującego się na terenie woj. mazowieckiego.Być może był to guzik, jednak nie odnalazłem śladów uszka.
sigis3 Napisano 29 Maj 2014 Napisano 29 Maj 2014 Próbowałeś przeczytać napis wokół strusia", bo wygląda, że coś tam jest napisane. Guzik z napisem otokowym? Nie spotkałem się.
so_cute257 Napisano 28 Maj 2016 Napisano 28 Maj 2016 Witam, herb należał do rodziny Strauss (później Straus), pochodzącej z Saksonii. Krystian Bogumił Straus przybył do Warszawy ok. 1780 r. Około roku 1782 został szatnym króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Nobilitowany na sejmie 11.XI. 1790 r. otrzymał herb Struś".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.