Skocz do zawartości

Ołowiany krążek ze strusiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z identyfikacją ołowianego krążka przedstawionego na zdjęciu. Wykopałem go na polu ornym. Druga strona krążka jest gładka. Średnica 23 mm, grubość 2mm

Napisano

Oto druga strona krążka, jest ona gładka. Zarysowania powstały pewnie wskutek uderzenia pługiem. Krążek jest dość ciężki (na srebro mi on nie pasuje). Na sąsiednich polach odnajdywałem okrągłe ołowiane pieczęcie, które według moich przypuszczeń mogły np zabezpieczać list, gdyż były z jednej strony poodginane. Ten krążek jest jednak inny. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Napisano
Twój przedmiot jednak trochę różni się od monet Królestwa Hanthawaddy, no i Birma dość daleko... jeśli to nie plomba to może być jakiś żeton. W jakim rejonie znaleziony?
Napisano
teraz na lepszym monitorze zobaczyłem, że to faktycznie struś a nie inne ptaszysko i do tego ma podkowę w dziobie w łapie nie widzę. Najprawdopodobniej plomba.
http://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Leoben
Napisano

Dzieki koledzy za podpowiedzi. Szukałem w necie herbu ze strusiem i odnalazłem coś takiego. Herb nazywa się Kubin. jego opis zawiera następujące informację:

Kubin (in. Struś), herb: W polu błękitnym, na zielonym pagórku — struś trzymający podkowę bar­kiem do góry za ocel. Nad koroną rycerz zbrojny z trzema strzałami w prawej ręce. Nadany w 1778 roku.

Czy któryś z kolegów dysponuje szerszym opisem tego herbu? Interesuje mnie komu ten herb został nadany, które rodziny rodziny szlacheckie posługiwały się tym herbem.

Krążek odnalazłem na polu w pobliżu miasteczka znajdującego się na terenie woj. mazowieckiego.

Być może był to guzik, jednak nie odnalazłem śladów uszka.

Napisano
Próbowałeś przeczytać napis wokół strusia", bo wygląda, że coś tam jest napisane. Guzik z napisem otokowym? Nie spotkałem się.
  • 1 year later...
Napisano
Witam,
herb należał do rodziny Strauss (później Straus), pochodzącej z Saksonii. Krystian Bogumił Straus przybył do Warszawy ok. 1780 r. Około roku 1782 został szatnym króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Nobilitowany na sejmie 11.XI. 1790 r. otrzymał herb Struś".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie