bjar_1 Napisano 15 Marzec 2014 Autor Share Napisano 15 Marzec 2014 Edward McDuffie, amerykański marynarz, którego zdjęcie stało się symbolem zwycięstwa Stanów Zjednoczonych nad Japonią w II Wojnie Światowej, nie żyje. Mężczyzna zmarł w Dallas. Miał 86 lat.Zdjęcie McDuffiego całującego ubraną na biało pielęgniarkę zostało wykonane 14 sierpnia 1945 roku i szybko stało się symbolem zakończenia II Wojny Światowej w USA. Jak podaje "The Telegraph McDuffie stał się słynny dopiero w 2007 roku, kiedy rozpoznał się na fotografii.Według relacji byłego marynarza, zdjęcie zostało wykonane, kiedy ten dowiedział się o zakończeniu wojny. Cieszył się, bo to oznaczało, że jego brat zostanie wypuszczony z japońskiej niewoli.- Byłem po prostu szczęśliwy. Biegłem ulicą i wtedy zobaczyłem tę pielęgniarkę, która krzyczała w moją stronę i szeroko się uśmiechała - wspominał. - Podszedłem do niej i ją pocałowałem. Nigdy więcej nie rozmawialiśmy. Po wszystkim poszedłem na drugą stronę ulicy.McDuffie urodził się w 1927 roku w Kannapolis w Północnej Karolinie. Po pobycie w wojsku grał w baseball, a także był pracownikiem pocztowym. Miał trzy żony". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 16 Marzec 2014 Share Napisano 16 Marzec 2014 San Diego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 16 Marzec 2014 Share Napisano 16 Marzec 2014 w głębi Midway Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 16 Marzec 2014 Share Napisano 16 Marzec 2014 inne ujęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 16 Marzec 2014 Share Napisano 16 Marzec 2014 pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 16 Marzec 2014 Share Napisano 16 Marzec 2014 USS Midway Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 16 Marzec 2014 Share Napisano 16 Marzec 2014 pokład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.