michal16 Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji odznaki i orzełka. 1. Wydaje mi się że to jakaś odznaka wpinka ? Długość 3,6 cm . Wykonane z metalu kolorowego zapewne mosiądz. Widoczny wizerunek miecza i 10. Mocowanie na słupek z gwintem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 Tył. Widoczny słupek z gwintem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 2. Orzełek i tu moje pytanie czy okres legionowy czy już II Rp. Obejrzałem wiele wzorów orzełku i jakoś takiego nie znalazłem. Bez korony, i co ciekawe że szpony orzełka są bezpośrednio na tych okrągłych częściach tarczy. Widoczne na tarczy resztki srebrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 Tarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 niestety ale mocno zagięty. Na tyle orzełka widoczne resztki mocowania i dwa uchwyty na szpilkę. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsamotyha Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 na pierwszej fotce oznaka specjalna 10 wolynskiego baonu strzelcow 5 Kresowej DP z PSZ na zachodzie.Noszona na patkach jako korpusowki.Orzelka nie szukalem ale mysle ze jesli z jednego zrodla to tez z PSZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 9 Marzec 2014 Autor Share Napisano 9 Marzec 2014 O wielkie dzięki za pomoc. Szczerze to był nie spodziewał się takiego pochodzenia i co mnie cieszy, że to całość odznaki, a nie tylko część jak wcześniej myślałem. Tylko mnie zastanawia co mogła robić na lubelszczyźnie ? czyżby jakiś weteran zgubił. Co do orzełka to był niedaleko odznaki i jeszcze obok wpadł guzik brytyjski i inne jakieś duperele. Czyżby miało związek ? Więc zostaje jeszcze orzełek może jest jakiś znawca z orzełku co może coś wiedzieć więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 Pasuje do orła PSZ, stosowanego od 1941 roku...Tyle, że korony nie ma :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 Orzełek legionowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 Skrzydła zupełnie inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Marzec 2014 Share Napisano 9 Marzec 2014 No... fakt- nawet na moim znaczku pocztowym" widać...Się zasugerowałem korpusówką, guzikiem, tarczą pod orłem :-(PS Ale poszukałem w archiwum O.- był i też tak identyfikowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 12 Marzec 2014 Autor Share Napisano 12 Marzec 2014 W takim razie legionowy. Więc dzięki. Tak przeglądałem w necie sporo zdjęć orzełków legionowych i nie znalazłem ani jednego z takim wzorem ( w szczególności to że szpony orła są bezpośrednio na kółeczkach z tarczy ). Czyżby jakaś nietypowa odmiana ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darco.petrov Napisano 30 Marzec 2014 Share Napisano 30 Marzec 2014 WitamWrzuć wieksze zdjęcia orzełka - avers i reversPozdrawiamdarco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w_brew Napisano 30 Marzec 2014 Share Napisano 30 Marzec 2014 Orzeł Legionu Wschodniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.