Skocz do zawartości

Część odznaki i orzełek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji odznaki i orzełka.

1. Wydaje mi się że to jakaś odznaka wpinka ? Długość 3,6 cm . Wykonane z metalu kolorowego zapewne mosiądz. Widoczny wizerunek miecza i 10. Mocowanie na słupek z gwintem

2. Orzełek i tu moje pytanie czy okres legionowy czy już II Rp. Obejrzałem wiele wzorów orzełku i jakoś takiego nie znalazłem. Bez korony, i co ciekawe że szpony orzełka są bezpośrednio na tych okrągłych częściach tarczy. Widoczne na tarczy resztki srebrzenia.

O wielkie dzięki za pomoc. Szczerze to był nie spodziewał się takiego pochodzenia i co mnie cieszy, że to całość odznaki, a nie tylko część jak wcześniej myślałem. Tylko mnie zastanawia co mogła robić na lubelszczyźnie ? czyżby jakiś weteran zgubił. Co do orzełka to był niedaleko odznaki i jeszcze obok wpadł guzik brytyjski i inne jakieś duperele. Czyżby miało związek ? Więc zostaje jeszcze orzełek może jest jakiś znawca z orzełku co może coś wiedzieć więcej?

W takim razie legionowy. Więc dzięki. Tak przeglądałem w necie sporo zdjęć orzełków legionowych i nie znalazłem ani jednego z takim wzorem ( w szczególności to że szpony orła są bezpośrednio na kółeczkach z tarczy ). Czyżby jakaś nietypowa odmiana ? pozdro

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie