Skocz do zawartości
  • 0

pistolet skalkowy

rus-83

Pytanie

Napisano

witam.nabylem ostatnio na pchlim targu w holandi pistolet skalkowy.zastanawiam sie czy jest to orginal,czy tez stara kopia.gosciu od ktorego nabylem owy pistolet mowil mi ze jest on z 1780 roku.nie ma zadnych wygraderowanych ozdob.zadnego nr na nim tez nie widze.po wygladzie wyglada na bardzo stara.ocalala chyba po jakims pozarze.bo jest troche nadpalona z przodu.dodam ze dostalem jeszcze do niej dwie kuliki.co mnie zdziwilo sa one z kamienia.mam wiecej zdjec.tutaj niestety niemoge ich wiecej zaladowac

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

za same te kulki gosciu wolal 20 euro od sztuki.nie moge znalezc na necie od jakiego roku zaczeto urzywac olowianych kul

Napisano
z tego co wiem holandia byla kiedys jednym z wiekszych producentow takiej broni.przewaznie szla na anglie.moze spotkal sie ktos z takim modelem.na necie nie moge nic znalesc procz replik.byl bym wdzieczny za przydatne linki.gdzie moglbym sie dowiedziec czegos wiecej...pozdr
Napisano
dawaj więcej fot
oczywiście możesz ich dodać ile chcesz po prostu odpowiadając na swój post
kopia to nie jest może byc kombinowany ale za mało widać
Napisano
te kule okazaly sie jednak z olowiu.sa tak stare ze tak wygladaja jak by byly z kamienia.nie ma nikogo wiecej na tym forum co sie zna na takiej broni???
Napisano
co do tych kul z kamienia dodam tylko ze pasuja akurat idealnie do kalibru lufy.moze nie ten okres ale chyba od pistoletu???
Napisano
Co Kolega chce wiedzieć o tej broni?
Znaki na lufie to nacięte oznaczenia montażowe, podobne powinny być w łożu.
Na płycie zamka poszukaj sygnatur, czy grawerunku manufaktury.
Napisano
pistolet oryginalny skałkowy brak oczywiście kurka w którym mocowana była skałka (krzesiwo),sprężyny wyglądają na przerabiane ale nie współcześnie ,kolejny krok to trzeba odkręcić lufę ,czynność bardzo prosta jest duża szansa że od spodu lufy będą nabite punce przynajmniej przestrzału lufy ,z reguły można po nich dojść przynajmniej kraju z jakiego pochodzi a jest szansa że i producenta
Napisano
,kolejny krok to trzeba odkręcić lufę ,czynność bardzo prosta
no niestety nie mam pojecia jak sie zabrac do tego.przygladajac sie blizej niewydaje mi sie zeby byla odkrecana.moze sie myle.musial bym chyba pare srob w niej odkrecic....a troche mam obawy zeby czegos nie schrzanic:)
Napisano

witam.nabylem ostatnio na pchlim targu w holandi pistolet skalkowy.zastanawiam sie czy jest to orginal,czy tez stara kopia.gosciu od ktorego nabylem owy pistolet mowil mi ze jest on z 1780 roku.nie ma zadnych wygraderowanych ozdob.zadnego nr na nim tez nie widze.po wygladzie wyglada na bardzo stara.ocalala chyba po jakims pozarze.bo jest troche nadpalona z przodu.dodam ze dostalem jeszcze do niej dwie kuliki.co mnie zdziwilo sa one z kamienia.mam wiecej zdjec.tutaj niestety niemoge ich wiecej zaladowac

Napisano
odkręca sie tylko jedną śrubę
która jest na tak zwanym warkoczu lufy
czyli jak sie kończy lufa patrząc od góry
lufa jest przedłużona w prostokąt który wchodzi w rękojeść
w tym prostokącie jest śruba ją sie odkręca i lufa zejdzie gładko nie jest połączona z niczym innym
sruby z boku na kontr blasze trzymają boczną płytę zamka
i nie mają nic do lufy
śmiało nic nie popsujesz
Napisano
nie opłaca sie nie jest to unikat
drewno z robalem zamek uszkodzony trzpień ułamany
brak kurka brak pobojczyka
no i przykro mi ale 100 eurasów to za dużo
nie wtopiłbyś za 70 ale na ściane sie nada i nie trzeba kombinować
Napisano
kupilem to dla dekoracji.kazdy dziwi z gosci jak wrece wezmie.wiesz co oznacza moze ta rzymska piatka z tylu lufy???no i zastanawiam sie czy te kule moga pochodzic z epoki tego pistoletu
Napisano
no renomowany zaklad rusznikarski to nie był
czyli jeśli o moją wiedzę chodzi to już dalej nie pomogę
ale niestety coraz większy populares
co do kul to kamienne nie ten okres na pewno o ile wogóle
ale też nie będę sie upierał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie