Skocz do zawartości
  • 0

Pojemnik na proch

MikiSFC

Pytanie

Napisano

Hej.
Wpadłem w posiadanie rzeczy zamieszczonej na zdjęciu. W środku jest pusta, bardzo przyjemnie leży w dłoni. Na wylocie ma niewielkie zwężenie w kształcie litery V". Moją pierwszą myślą było, że jest to pojemnik na proch strzelniczy, co sądzicie?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzę grube ścianki i chropowate wnętrze co sugeruje,że jest to odlew,co wyklucza prochownicę jak również tabakierkę.Pozostaje szukać innego tropu.
Napisano
Ścianki mają średnio 1-2 mm grubości, w najgrubszym miejscu są to 3 mm. Chropowatość wnętrza to korozja i resztki ziemi osadzone na ściankach przedmiotu. Nie wiem co to może być, na piersiówkę" za małe, na flakonik do perfum niezbyt eleganckie. Ktoś trafił kiedyś na coś podobnego?
Napisano
Nad tym również się zastanawiałem, ale szyjka przedmiotu nie jest w żaden sposób ułamana czy wyszczerbiona, więc musiałaby zostać bezpośrednio osadzona w drewnie, ale wówczas byłaby to bardzo mała laska. No nic raczej nie dojdzie się do tego co to w rzeczywistości jest. Dzięki bardzo tak czy siak.
Michał
Napisano

Hej.
Wpadłem w posiadanie rzeczy zamieszczonej na zdjęciu. W środku jest pusta, bardzo przyjemnie leży w dłoni. Na wylocie ma niewielkie zwężenie w kształcie litery V". Moją pierwszą myślą było, że jest to pojemnik na proch strzelniczy, co sądzicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie