Skocz do zawartości
  • 0

kamyk ze stożkowatym otworem

fruityguy

Pytanie

Napisano

Tak jak w temacie. Kamyk w kształcie walca o zaokrąglonej jednej podstawie, o długości 2.5cm i średnicy 1 cm . Kształt samej brył może być naturalne gdyby nie otwór w jednej z podstaw o kształcie stożka , którego wierzchołek rzutuje około wgłąb kamyka oraz białe ślady tarcia w otworze , dookoła niego oraz punktowo na drugiej podstawie. Widział ktoś coś podobnego?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie. Kamyk w kształcie walca o zaokrąglonej jednej podstawie, o długości 2.5cm i średnicy 1 cm . Kształt samej brył może być naturalne gdyby nie otwór w jednej z podstaw o kształcie stożka , którego wierzchołek rzutuje około wgłąb kamyka oraz białe ślady tarcia w otworze , dookoła niego oraz punktowo na drugiej podstawie. Widział ktoś coś podobnego?

Napisano
Belemnity (Belemnitida, z gr. belemnon - pocisk, strzała) – rząd wymarłych morskich głowonogów należący do Decabrachia (dziesięciornice).
Napisano
co za bzdury ,jakie ślady po robieniu naszyjnika. Stożkowaty otwór występuje w każdym rostrum, kiedyś mieściła się w nim dupka" zwierzaka :D

Dla zainteresowanych:
http://www.tytusdezoo.republika.pl/pictandsound/strzalka/belemnit3.jpg
Napisano

Skamieniałości zbieram od kilku lat i tak jak pisał kolega micholek jest to Belemnit, a ten otwór w środku to ślad po robieniu jakiegoś naszyjnika. Na zdjęciu moje dawne znalezisko tylko że jest cały.

Napisano
Mam taki sam Belemnit,nawet na niewielki otwór na końcu stożka.Wcześniej myślałem że to stopiony piasek po uderzeniu pioruna w ziemię.Znaleziony jak mówi sam Morfeusz27 w kopalinach ze żwirowni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie