mikus_t Napisano 1 Marzec 2014 Autor Share Napisano 1 Marzec 2014 witam dziś trafił mi się guzik mosięzny lub miedziany wielkości ok 5 złotówki na odwrocie wykoany z żelaza bądz stali...to co na nim to ryngraf i jakby halabarda według mniejaki okres??jaka jednostka i rodzaj wojsk??z góry dzięki mikusPrzeniosłem z IDPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 23:42 01-03-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus_t Napisano 2 Marzec 2014 Autor Share Napisano 2 Marzec 2014 witam!mógłby ktoś coś mi o nim powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 Myślę że dużo możesz pomóc podając więcej danych, czyli okoliczności znalezienia przedmiotu (ew. kontekst miejscówki), brakuje również precyzyjej informacji czy guzik jest odlewany czy bity (choć podejrzewam że bity-skoro mówisz o skorodowanym rewersie). Daj foto rewersu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus_t Napisano 2 Marzec 2014 Autor Share Napisano 2 Marzec 2014 guzik znaleziony w ogrodzie przy domu...budynek jest z końca XIX wieku. zdjęcia rewersu nie mam ale raczej i tak nic by to nie dało bo zrobiony chyba z żelaza...materiał tak skorodowany ze sama rdza z tyłu nawet oczka odłamane...poza tym guzik bardzo lekki jak na swoją wielkość i materiał więc wnioskuje że pusty wewnatrz..co do miejscówki to jakieś 15km od niemieckiej granicy ziemie odzyskane" jakieś pomysły??chociaż z czym wam to sie kojarzy taka symbolika??pozdrawiam Mikus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus_t Napisano 2 Marzec 2014 Autor Share Napisano 2 Marzec 2014 tutaj znalazłempodobne motywy siekiry i kolumny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus_t Napisano 2 Marzec 2014 Autor Share Napisano 2 Marzec 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Francjina wiki trafiłem na godło francji i według mnie to jest właśnie na tym guziku..teraz tylko pytanie z jakiego okresu??napoleon czy może poźniejszy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus_t Napisano 3 Marzec 2014 Autor Share Napisano 3 Marzec 2014 Witam!i co Swity82 o tym myślisz?z jakiego to okresu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikus_t Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Witam Szanownych Kolegów!!udało mi sie ustalić co to za guzik dzięki pomocy kolegów z forum napoleon.org.pl cytuje: o guzik z okresu III Republiki urzędników państwowych od ambasadorów, konsulów przez prefektów, podprefektów i merów do 1914 r. źródło: Louis Fallou, Le Bouton uniforme francais, Colombes 1915, s. 294."pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.