Skocz do zawartości

Wykrywacz do surfu w Bałtyku

tede1981

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanie odnośnie szukania w surfie w naszym pięknym morzu Bałtyk. Posiadam Garrett At pro i będąc na wakacjach słona woda zakłóca działanie. Plaże mnie zbytnio nie interesują bo szukam w jeziorach. Jaki byłby najlepszy i niedrogi wykrywacz do słonej wody (tylko proszę nie pisać że musi mieć PI bo to wiem) czy znajdę coś tańszego niż Garrett Sea Hunter Mark II ??
Czy w ogóle mogę kopać" w morzu sand scoop i żadne służby mundurowe się nie przyczepią ??
Napisano
A dlaczego musi" być PI? Zgadzam się z KrisssK, że optymalny byłby Excalibur. Możesz spróbować namierzyć używany. Kopać możesz i nie sądzę żeby ktokolwiek się czepiał.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Surfmaster jest dobry, ale nie należy do najtańszych i jest PI a to wcale nie jest potrzebne. Ja bym jednak szukał Excalibura albo ewentualnie Fishera CZ21, ale ze wskazaniem na ten pierwszy.

Pozdrawiam

VW
Napisano
To było tak trochę żartem...
Złożyłem taki wykrywacz z ciekawości ale na ''kujawski'' grunt się chyba nie nadaje :)
Jego przeznaczenie było chyba podwodne, jednak zastanawia i martwi dynamiczny charakter tego urządzenia. Dynamik pod wodę, to porażka na całego...
Jednak od strony technicznej, nie ma problemu, żeby wrzucić elektronikę w wodoszczelną obudowę.
Napisano
Czyli podsumowując najlepszy wybór to Excalibur II tylko cena koło 5500zł, chyba że sprzedam At Pro i dołożę do Excalibura. Czy dyskryminacja w excaliburze wyeliminuje zawleczki i kapsle?? a będzie sygnalizować złoto??
Czy poradzę sobie bez wyświetlacza??
Napisano
Niektórzy tutaj mocno rozmijają się z prawdą, używałem w Bałtyku Excalibura. Każdy kapsel od piwa dzwoni jak dzwon i nie da się ich wyelimonować nie tracąc złota; języczki od puszek można wyeliminować wraz z większością pierścionków i obrączek. Excalibur to wieloczęstotliściowy VLF a nie PI.
  • 3 months later...
Napisano
Witam.co do Excalibura to jest to jeden z najlepszych detectorow podwodnych, tylko pierwsze wersje mialy przypadlosc ze przeciekaly, jako osoba ktora spedza z wykrywaczem w wodzie caly sezon I to od kilku lat polecil bym Whitesa dual field jakiego uzywam na co dzien, jest niebywale stabilny I skuteczny na drobiazgi, nieposiada dyskryminacji I to plus! Moja zasada odnosnie slonej wody,, jesli chcesz cos znalezc musisz kopac prawie kazdy sygnal,, oczywiscie po obyciu mozna wywnioskowac co I jak.Excalibur jesli ustawisz na dyskryminacje to mozesz przeoczyc ciekawe znaleziska...zwlaszcza jak szukamy w ,, surfie,, Przewaga Excalibura bedzie jesli nurkujemy I wiemy czego szukamy,oraz to ze jest bardziej poreczniejszy.
Pozdrawiam T
Napisano
Czy Excalibur może być od czegoś poręczniejszy? Chyba jedynie od kilofa górniczego. Przecież to kloc jakich mało, na szczęście w wodzie trochę traci na wadze.
Napisano
:-) mam na mysli ulozenie elektroniki,to ze mozna Excalibura zrobic" krotszego jesli chcemy nurkowac(pod tym wzgledem Fisher jest jednym z lepszych jak nie najlepszy) ,Excalibur jest bardziej przyjazny podczas przemiatania pod woda,powiedzmy 1.40m mimo iz z logicznego punktu widzenia umiejscowienie elektroniki stawia opor w wodzie. Poszukiwania w wodzie sa znaczniej trudniejsze nizeli na ladzie,dobor sprzetu jest bardziej klopotliwy,zalezny w gruncie od naszej polityki" poszukiwan...dlatego zalecilbym staranne przestudiowanie co i jak" mam na mysli zagraniczne fora gdzie taki rodzaj poszukiwan jest bardzo popularny..

pozdrawiam T
Napisano
Cs4 PI detektor ten stworzony byl z mysla o poszukiwaniach na silnie zminetalizowanym gruncie, (PI :-)) slona woda,podmokle tereny itp. Plusy to prostota obslugi,jest dosc lekki ok 1.5kg, jego budowa pomaga uzywac go niezaleznie od rodzaju pogody,(niestety nie jest wykrywaczem podwodnym) napewno jest to alternatywa do poszukiwan w slonej wodzie,jednak ze wzgledu na to iz niemoze pracowac pod woda bedzie to dosc duzym ograniczeniem, poniewaz bardzo duzo fajnych" drobiazgow jest znajdywane na glebokosci calkowitego zanuzenia sprzetu...
Napisano
Na CS4Pi nad Bałtykiem jest trochę za dużo śmieci. Moja rada to jednak Excalibur lub Sovereign, względnie CZ21, jeśli faktycznie AT Pro nie daje rady.

Pozdrawiam

VW
Napisano
A co z takimi wykrywkami jak Tesoro Tiger Shark (podwodny VLF) lub Sand Shark (podwodny PI) cena przystępna. A może również w tej samej cenie Garrett Sea Hunter Mark II ?
Excalibur drogi jak na Polskie realia. Czy nie lepiej dokupić ciepły kombinezon wkońcu Bałtyk nie jest za ciepły.
Napisano
Masz racje tede, pianka to podstawa jesli szukamy w wodzie, nawet jesli twierdzimy ze woda nie jest zimna , i przebywamy dosc dlugo,moze to niesc za soba powazne konsekwencje! Znam z doswiadczenia:-( powiem tak...cokolwiek sobie zakupisz z w/w zda egzamin i znajdziesz znajdki... radzilbym kupic nowy sprzet, unikniesz niespodzianek....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie