hotrodrumble Napisano 26 Luty 2014 Autor Share Napisano 26 Luty 2014 Witam szanownych kolegów. Ostatnio znajomy pracujący w skupie metali przyniósł mi taką skrzynkę. Chciałbym się Was poradzić, jak krok po kroku zakonserwować/odnowić ten przedmiot. Nie oczekuję aby skrzynka wyglądała jak nowa, wręcz przeciwnie. Chciałbym się pozbyć korozji zachowując przy tym resztki oryginalnej farby, rozruszać elementy ruchome ew dorobić nowe drewno i skórzane paski. Z góry dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrodrumble Napisano 26 Luty 2014 Autor Share Napisano 26 Luty 2014 Środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 26 Luty 2014 Share Napisano 26 Luty 2014 Sposobów jest sporo. Na początek trzeba byłoby ją oczyścić - miękką szczotką, wodą z mydłem, ewentualnie naftą. Możesz oczywiście bawić się w długie rozmiękczanie produktów korozji i ich usuwanie mechaniczne (delikatnie), albo spróbować zastosować chemię.W tym wątku był podobny problem http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=711614#1508330Możesz też poszukać w wątkach dotyczących czyszczenia i konserwacji hełmów. Po zakończeniu najlepiej byłoby zastosować paraloid B44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Luty 2014 Share Napisano 26 Luty 2014 Z zewnątrz bym to wypiaskował i pomalował. W środku podobnie, ale tu się można zastanawiać nad resztką farby.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrodrumble Napisano 26 Luty 2014 Autor Share Napisano 26 Luty 2014 Dzięki wielkie za porady, poczytam jeszcze trochę forum zanim wezmę się do roboty. Jeśli uda mi się coś zwojować podzielę się zdjęciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.