Skocz do zawartości

Podstodolniaki Jadowite" czyli motocykle ze strychów i stodół. Part-16

Klemens Forel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W marcu jak w garncu więc korzystając z chwili wolnego wrzucam coś nowego w Naszym wątku. Dzisiaj wstawiam fotę warsztatową. Z Kubą znamy się wiele lat razem tworzyliśmy stowarzyszenie starej motoryzacji i techniki którego nazwy nie napisze bo szkoda wątku i straciła dla mnie kompletnie na wartości. Stowarzyszenie i muzeum z którego po odwaleniu syzyfowej roboty czyli stworzenia najzwyczajniej Nas usunięto w odstępach czasowych za niepoprawność polityczną co do postrzegania pasji do zabytków. Pewni ludzie wchodząc do niego przejęli je niczym ruscy Krym usuwając założycieli. Jakub Nowakowski wnuk znakomitego przedwojennego motocyklisty który organizował między innymi VII Rajd Patrolowy im Marszałka J.Piłsudzkiego w 1937r wziął się za remont mojej wiekowej M-ki. Tak jak dziadek jest miłośnikiem motoryzacji i sportów motocyklowo-samochodowych oczywiście oldtimerów. Na swoim koncie ma już wiele odbudowanych cacek oraz udane występy w wyścigach o których można poczytać w Classic Auto. Nadmienić trzeba iż również jest kolekcjonerem zabytkowych pojazdów. Niektórzy z Was mogli go poznać w programie legendy PRL-u Patryka Mikiciuka. Prezentował w nim swoją sportową własnoręcznie zbudowaną replikę Skody. Jakub jest jak Król Midas czego się nie dotknie zamienia w mechaniczne złoto. Tak więc długo trwało zanim namówiłem go by wziął się za moją maszynę. W sumie jeździła do samego końca ,potem ją rozkręciłem i skończyła jak przysłowiowy kot w worku. Po wielu moich namowach i konsultacji z kuzynem Miszerskim(taki sam pozytywny wariat na punkcie Emek znany z forum Redmotorz) w końcu się zgodził .Osobiście zrobiłem sam co było w mojej mocy czyli blacharkę resztę zostawiłem dla inżyniera Nowakowskiego;)Złamał swoją złotą Midasową zasadę że nie kręci z g...a bicza i tak się zaczęło czyli kapitalka. Serdecznie zapraszam do lektury jego strony gdzie znajdziecie zdjęcia i opisy z prac nad budową emki i nie tylko. Ja w miarę możliwości będę wklejał co jakiś czas relacje z odbudowy .... bo to kawał naprawdę dokładnej i fachowej roboty oceńcie sami pod adresem:
http://www.czarprlu.pl/?p=1532
PS. Mam do Was prośbę czy ktoś z Was może ma pokrywę zapłonu do silnika od M-72 w ładnym stanie - dorabiane Kuby nie interesują i ma problem bo musi być niezła ….

• Odpowiedzi 224
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam szanowne Towarzystwo.
Mam na imię Marcin, jestem z Mazowsza.
Z zainteresowaniem śledzę wątek. Pozwolę sobie zadebiutować wstawiając zdjęcie laski na niedzielę". Motocykl niespecjalnie stary ale to niedomaganie rekompensują aż dwie laski i dwa silniki ;)
Marcin

Oczywiście że tak, dobrze się dopatrzyłeś oryginalne elementy trafiają do magazynku" jak np wspomniana skrzynia mkowska czy prądnica.Sprzęt ma być jak najbardziej funkcjonalny i niezawodny z jak najmniejszą ingerencją w oryginał.Czasami ciężko to obejść ale się da....

Ciekawa fotka WLA z koszem od M-72.Zadziwiające jest to ze ten kosz ma pałąk czyżby były to pózne lata 40 te?Z tyłu ZIS 5może Wy wytłumaczycie tą zagadkę?
Ps.Prace na moją Emą trwają i prą mozolnie do przodu przyszedł czas na ramę i znowu zonk ;( http://www.czarprlu.pl/?p=1532

Witam,
Kol.Klemens wstawił ciekawa fotkę HD WLA z koszem od M-72
Pozwolę sobie dorzucić z mojego archiwum - HD z koszem od M-72
Polecam stronę 6 wątku o M-72, jest tam dużo zdjęć motocykli M-72 z koszem, które otrzymałem od kolegów ze wschodu.
Zdjęcie moje po raz pierwszy zaprezentowałem w wątku ,,Lend-Lease w fotkach,,
Jest jeszcze jedno zdjęcie, które kol. Klemens prezentuje 20.03.2014 - pochodzi ono z Tygodnika ,,Żołnierz Polski,, nr.23/1044/ z dnia 9.06.1968r.- po zeskanowaniu z Tygodnika przedstawiłem je w wątku ,,M-72,,
Szanowni koledzy, nie mam nic przeciwko powtarzaniu zdjęć, wręcz przeciwnie, pokazujmy je, opisujmy, wykorzystujmy co jest widoczne przy rekonstrukcji jednośladów.
W miarę otrzymywania nowych materiałów, będę się z Wami dzielił.
Pozdrawiam kol. Klemensa i wszystkich czytelników Forum
DODGE52

Bardzo dziękuje za wpis a zarazem przepraszam Dodge że wrzuciłem Twoje skany-nie wiedziałem że są Twoje..Znalazłem je gdzieś w sieci i wydały mi się ciekawe do pokazania.Jak byś miał więcej zdjęć M-ek wojennych wrzuć tutaj jak możesz albo podaj konkretny link to chętnie bym obejrzał.Pozdrawiam.
PsCoś nam Bart zacichł:)

Szanowny Kolego Klemensie!
Dziękuję za odpowiedź.
Nie za co przepraszać, jesteśmy jedną wielką rodziną, kochającą pojazdy nie tylko zabytkowe. Staram się zapoznać na forum młodszych kolegów z moim bogatym archiwum zdjęciowym począwszy od lat 50-tych. Wiele zdjęć ma charakter unikatowy,dlatego też do wątków tematycznych staram się je wstawiać. Raz jeszcze koledzy proszę, korzystajcie z moich materiałów archiwalnych bez żadnych ograniczeń.
Pozdrawiam
DODGE52

Nic nie obstawiam, bo po co?
Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia,
cóż to za zabytkowy baniak jest???
czy mam się podniecać zbiornikiem od Zjawy z lat młodych dość bardzo????
Pewnie się nim podniecę intensywnie,
ale w następnym stuleciu. Nie prędzej!

Witam Szanowną Podstodolniakową Brać. W związku iż stałem się niedawno posiadaczem NSU 201 T (podramowy, zdjęcia oczywiście doślę w późniejszym terminie) Zwracam się do Was z zapytaniem czy posiada ktoś z Was może w swoich skarbcach zbiornik i koła do owego modelu?W razie czego proszę o kontakt a gdy zajdzie taka potrzeba to i winka swojskiego nie pożałuję. Z wyrazami największego szacunku Albion
Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego podania:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie