Skocz do zawartości
  • 0

szabla z orłem w koronie

bibi1010

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich :), znalazłem szabelkę i szukałem o niej różnych wieści ,ale nic.Wiem tylko ,że to insygnia władzy królewskiej i ma berło oraz jabłko królewskie,proszę o jakieś wieści o tej szabelce,no i jeżeli możliwe to jakąś wycenę.A nóż ktoś coś wie coś o niej.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Był to pałasz /chociaż według oznaczenia niemieckiego to szpada-degen/ paradny kawalerii wzór KOD89.Na niektórych egzemplarzach na głowni były trawione napisy na podstawie,których można określić konkretną formację kawalerii/huzarów,ułanów,strzelców konnych,dragonów/kirasjerzy mieli inny model.Teksty z podanego linku to brednie i lepiej ich nie czytaj.Co do ceny to szukaj na wiadomym portalu w aukcjach zakończonych.Według mnie wartość ma tylko rękojeść,głownia to złom.
Napisano

Witam wszystkich :), znalazłem szabelkę i szukałem o niej różnych wieści ,ale nic.Wiem tylko ,że to insygnia władzy królewskiej i ma berło oraz jabłko królewskie,proszę o jakieś wieści o tej szabelce,no i jeżeli możliwe to jakąś wycenę.A nóż ktoś coś wie coś o niej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie